Bjerringbro Idrætspark mindsker energiforbruget med selvregulerende pumper



Selv om en pumpe har været brugt i mindre end ti år, kan der godt opnås store rentable elbesparelser ved at udskifte til selvregulerende pumper med indbygget frekvensomformer fra elnetselskabernes Sparepumpeliste. Det fandt Bjerringbro Idrætspark ud af, da energirådgiver Martin Hartvig fra EnergiMidt kom på besøg i efteråret 2003.

Han opfordrer kraftigt både sine energirådgiver-kolleger og alle slutbrugere med et betydeligt elforbrug til pumpedrift til at udnytte den aktuelle Sparepumpekampagne til at gå pumpeinstallationer kritisk igennem. Pumper uden ekstern eller indbygget frekvensomformer bør udskiftes til Sparepumper eller – som minimum - forsynes med frekvensomformer.

Bjerringbro Idrætspark er en selvejende institution, hvis fysiske faciliteter danner rammen om et rigt idrætsliv i Bjerringbro kommune. Idrætsparken omfatter et byggeri med opvisningshal, træningshal, svømmehal, sportscafe, skydebane med tilknyttede faciliteter på i alt ca. 6.000 m2 samt et stadion med opvisningsbane, fire fodboldbaner, fire tennisbaner, håndboldbane og petanque-anlæg.

Store sidegevinster

Servicetekniker Søren Filtenborg fra Bjerringbro Idrætspark bekræfter, at Sparepumper kan være den direkte vej til meget rentable elbesparelser. Selv om Idrætsparken for mindre end ti år siden fik moderniseret sine anlæg med ny træningshal, opvisningshal og svømmehal, har EnergiMidt allerede gennemført to meget givtige energisyn i de nye faciliteter.

Første gang var i 1996, da hallerne lige var taget i brug. Her pegede Martin Hartvig på, at der med eksterne frekvensomformere kunne spares en stor del af elforbruget til de pumper, der sørger for vandcirkulation i de store bassiner. I efteråret 2003 var han som led i netselskabets systematiske opfølgning hos større kunder på et nyt besøg, og det blev økonomisk endnu mere fordelagtigt for Idrætsparken.

- Martin Hartvig opfordrede os til at få en pumpekonsulent fra Grundfos til at vurdere mulighederne for at udskifte de oprindelige tretrins regulerede UPS-pumper i varmecentralen med nye intelligente UPE-pumper. De gamle pumper var faktisk op til tre gange for store i forhold til det reelle behov. Bl.a. derfor er elbesparelserne blevet så store. Men vi er nok ikke den eneste institution i landet med for store pumper i forhold til behovet.

- Vi har stort set halveret elforbruget til pumpedrift i varmecentralen, og investeringen er tjent hjem på mindre end tre år. Dertil kommer, at vi også sparer på varmeforbruget, og at den lavere vandcirkulation reducerer slidtagen. Den reelle tilbagebetalingstid er derfor nok snarere omkring halvandet år. Den slags investeringer er jo en fornøjelse at gennemføre, siger Søren Filtenborg.

Behovsstyring

Martin Hartvig oplyser, at det er muligheden for automatisk at styre pumpens drift efter det varierende behov, der gør de selvregulerende Sparepumper så fordelagtige at anskaffe. Sparepumperne har indbygget frekvensomformer og har generelt en virkningsgrad i det mest almindelige driftspunkt, der er en halv snes procent højere end traditionelle pumper.

- Eksemplet fra Bjerringbro viser, at selv pumpeinstallationer, der er mindre end ti år gamle, med stor fordel kan renoveres efter de retningslinier, der er udstukket i Sparepumpekampagnen. De ældre pumper med trinvis regulering skal passes manuelt af driftspersonalet, og det er der sjældent tilstrækkelige ressourcer eller opmærksomhed til. Derfor er Sparepumper med indbygget elektronisk styring den perfekte løsning til en energieffektiv, behovsstyret drift.

- Skulle kunden være i bekneb for investeringsmidler, kan der opnås en hel del ved at installere en ekstern frekvensomformer, men Sparepumpen er den bedste løsning. For kunder, der efterspørger det teknisk optimale, er pumper med en højeffektiv permanent-magnetiseret elmotor, det helt rigtige, fordi man her får den højeste virkningsgrad, tilføjer Martin Hartvig.

Godt overblik

Udskiftning til Sparepumper i varmecentralen var kun ét enkelt af flere forslag til energimæssige forbedringer fra Martin Hartvigs besøg i efteråret 2003. Søren Filtenborg fortæller begejstret om de nye muligheder, han har fået til overvågning og regulering af alle installationer med et nyt CTS-anlæg til ca. 300.000 kr.

- Martin Hartvig har anslået besparelsen ved den mere effektive regulering med det nye CTS-anlæg til ca. 8% af vores energiforbrug, således at vi sparer ca. 93.000 kr. om året. Dermed er investeringen betalt tilbage på 3,2 år. Dertil kommer, at jeg har fået et langt bedre overblik over alle installationer og dermed også kan give brugerne en bedre service. Som et enkelteksempel på de nye fordele kan jeg nævne, at vi indtil nu har brugt omkring 60.000 kr. om året på drift af vores sauna, fordi den tidligere ikke altid blev slukket efter brug. Nu indstiller jeg driftstiderne på forhånd efter de bestillinger, som vi modtager fra brugerne, fortæller Søren Filtenborg.

Det seneste større energiprojekt i Bjerringbro Idrætspark er installation af nyt ventilationsanlæg i opvisningshallen i foråret 2004. Her bliver et energikrævende strålingsvarmeanlæg gjort overflødigt, og brugerne får den rigtige temperatur og indeklima med et langt lavere energiforbrug. Ventilationsanlægget forsynes naturligvis med Spareventilatorer.

Energirenovering af pumpeinstallation i Svømmehallens varmecentral

Pumpebestykning                                                 Elforbrug                                        Årlig el-udgift
10 stk. UPS pumper med trinvis regulering            13.925 kWh                                      16.015 kr.
10 stk. UPE-pumper fra Sparepumpelisten               7.095 kWh                                        8.155 kr.
Årlig besparelse                                                     6.830kWh                                        7.860kr.
Årlig besparelse i procent:                                          49%

Skrevet af Administrator