De 18 som skrev Danmarkshistorie



Badeassistenterne på Hold 1 sluttede den toårige uddannelse i december.

- Det er aldrig for sent at prøve noget nyt …

Ordene kommer fra Søren Hansen, som med sine 58 år er den ældste på det første hold af badeassistenter, der blev færdige i december.

Og det er en broget vej han har taget: Oprindelig uddannet traktormekaniker fulgt af 13 år som montør og 11 år på et spildevandsanlæg. Og efter en periode som sjakbajs i entreprenørbranchen blev han arbejdsløs.

- Men en gammel mand som mig har godt af at komme ind i varmen, siger han med grin om skiftet fra det udendørs arbejde med fjernvarmerør til den selvejende institution Helsingebadet under Helsinge Hallerne.

Han fik tilbuddet om at blive uddannet badeassistent og hans kendskab til vand stammede primært fra den noget grumsede udgave på spildevandsanlægget, men han og konen blev enige om at give uddannelsen en chance.

Hurtigt blev han bidt af det:

- Det er meget spændende. Men får helt andre vinkler. Der er så meget man skal vide og kunne. Og når man er færdig har man nogle værktøjer, man godt kan bruge, siger han begejstret, da Svømmebadet møder ham i Gribskov Svømmehal, hvor han flyttede over i februar.

I denne nye svømmehal glæder han sig især til at få lov at bruge dét, han har lært om at arrangere events.

Fra uddannelsen fremhæver han også området rengøring og hygiejne, hvor der virkelig er meget at sætte sig ind i for at gøre det nemmest og mest effektivt i hverdagen.

Fra lærer til elev til lærer

En anden af de nye badeassistenter har også mange uddannelser og arbejdsområder bag sig: Skolelærer, livredder, dansktopsanger og »Det syngende telegram« - og nu bliver eleven så lærer igen:

Anne Katrine Brix fra Værløse Svømmehal sluttede med karakteren 12 i den afsluttende eksamen og eksamenspapiret blev byttet ud med en ansættelseskontrakt på Erhvervsskolen Nordsjælland, hvor hun nu underviser badeassistenteleverne på Hold 2 og 3:

- Det er en stor udfordring. Især fordi der sidder nogle med meget stor viden i baggagen. Hvad er det de kan byde ind med og hvordan får jeg alle med? nævner hun.

Omvendt har hun ud over at være læreruddannet jo den kæmpe fordel, at hun dels kender uddannelsens gode og svage sider, dels kender hverdagen i et svømmebad. Og denne kobling er netop noget eleverne fra Hold 1 har efterlyst hos skolerne.

Hold 3, som startede i januar, består af 22 elever i alderen 18 til 50 år – så traditionen med stor aldersspredning holdes i hævd!

Konkurrence og sammenhold

Én af de ting, der har kendetegnet Hold 1 er et rigtig godt sammenhold, hvor eleverne har inspireret og hjulpet hinanden, og der blev blandt andet oprettet en Facebookgruppe, der virker som virtuel opslagstavle:

- Der var lidt »konkurrence« om events – men vi gav også hinanden gode ideer. Man mister jo ikke noget ved at hjælpe hinanden! bemærker hun.

Viden skal udnyttes bedres

Anne Katrine Brix vil også arbejde for at skabe bedre udveksling mellem elevernes viden og kollegerne i svømmebadene:

- Der var kun to chefer, der havde lavet en uddannelsesplan, som der står i kompendiet. Det synes jeg er for ringe, siger hun.

Hun føjer til, at det godt kan være svært at komme hjem fra skolen og give de nye impulser og tip videre til kollegerne uden at virke »for smart«, så dét vil hun også arbejde på at gøre bedre:

- Jeg sparede en halv time ved at have lært at gøre ordentlig rent, nævner hun som et eksempel på de ting, der med fordel kan gives videre.

Det er en fantastisk dag!

- Det er en fantastisk dag i dag! I er verdenshistorie! Det er også en drøm, der er blevet til virkelighed, sagde formanden for DSF, Carsten Larsen, fredag 14. december på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød.

Her fik de 18, som udgør Hold 1 på badeassistentuddannelsen, deres beviser på at de som de første har gennemført den to år lange uddannelse; en uddannelse skræddersyet livreddere i landets omkring 600 svømmebade.

Carsten Larsen pointerede også, at det i dag kræver meget at arbejde i en svømmehal og at de nye badeassistenter kan gøre en forskel i dagligdagen, fordi de kan så meget.

Han nævnte også, at der i 11 år havde været snakket om en uddannelse og nu er den endelig blevet ført ud i livet. Dét var også et tema, som forbundssekretær Nanna Højlund fra fagforbundet FOA kunne tilslutte sig:

- FOA er meget optaget af uddannelse, og I er et godt bevis på, at når vi tager hinanden i hænderne, så kan vi lykkes.

Hun føjede til, at FOA vil arbejde på at uddannelsen ikke kun tilbydes på Sjælland.

Politisk opmærksomhed

Blandt de mange, som har medvirket til uddannelsen er blevet til noget, er Region Hovedstaden, som var repræsenteret af socialdemokraten Marianne Stendell, der er formand for regionens uddannelsesudvalg:

- Jeg er jublende glad for at det er lykkedes at skabe noget nyt – som kommer til at forandre Danmark på den lange bane, sagde hun og understregede, at det er en uddannelse, regionen vil følge tæt.

Marianne Stendell sagde, at behovet for faglært arbejdskraft stiger dag for dag, og badeassistentuddannelsen er et godt eksempel på et tiltag, som regionen vil arbejde med. Ikke mindst fordi statistikken i Region Hovedstaden viser, at hver femte unge ikke får en uddannelse – og dét vil give problemer fremover.

Høj alder og højt gennemsnit

Sussi Schlichtkrull talte på skolens vegne og hun hæftede sig ved det høje gennemsnit på 9,1 og på deltagernes gennemsnitsalder:

- Det er et utrolig flot gennemsnit. Kigger man på jeres gennemsnitsalder, så ligger den omkring de 30 – men det fortæller også, at for nogle af jer er det lang tid siden I har gået i skole, sagde hun og understregende dermed at det høje karaktergennemsnit var ekstra flot.

Mediedækningen af dette nye kapitel i Danmarkshistorien var også ganske fin: P4 København og TV2/Lorry havde indslag samme dag og efterfølgende har en stribe lokalaviser i de områder, hvor badeassistenterne kommer fra, skrevet om uddannelsen.

Billedetekst:

Danmarkshistoriens første 18 badeassistenter. Bagest fra venstre Vito Puccini, Vibeke Højer Jakobsen, Mick Plesner Thrane, Jane Christensen, Per Jakobsen, Anne Katrine Brix, Kim Madsen, Pia Thorkildsen, Stephanie Standley Balsgaard Nielsen, Jeppe Hviid, Loutfi Cherchmi og Martin Jensen.
Forrest fra venstre: Hem Prasad Aryal, John Bækgaard Nielsen, Julie Filrup Rasmussen, Karolina Joanna Kujawa, Søren Hansen og Pernille Aino Mucha Søhald. (Foto: Børge Klamer)

Skrevet af Administrator