Ringkøbing-Skjern Kommune får gult kort og grønt lys



Reglerne blev brudt – men det får ingen betydning. Men dommeren uddeler et gult kort og giver grønt lys.

Sådan er konklusionen efter en dom i Retten Herning, som siger, at der ikke er noget problem i Ringkøbing-Skjern Kommunes udskiftning af driftsherren af Ringkøbing Svømmehal. 

Desuden dømte retten den selvejende institution Ringkøbing Svømmehal til at betale kommunens advokatudgifter på 100.000 kroner.

Men i dommen er der også et gult kort til kommunen, som ifølge dommeren har ageret på en måde, så der kan opstå mistanke om urent trav.

Kommunen ville have driften i udbud
Ringkøbing-Skjern Kommune ønskede driften i udbud, som blev vundet af Ringkøbing og Omegns Firmaidræt, ROFI, som udover at tilbyde firmaidræt via Dansk Firmaidrætsforbund, også driver ROFI-Centret og vandrehjemmet Danhostel i Ringkøbing .

Bestyrelsen for Den Selvejende Institution Ringkøbing Svømmehal, DSI, mente i stævningen bl.a., at beslutningen om at give driften til ROFI var ulovlig, og DSI ville have 25.000 kroner til dækning af udgifter til at udformet sit bud på driften.

Forud er gået en lang strid, som bl.a. førte til, at DSI vandt en sag i Klagenævnet for Udbud. Undervejs i udbudsforløbet havde ROFI stillet nogle spørgsmål til kommunen, og dem havde kommunen holdt skjult for DSI, der kun så dem efter et ønske om aktindsigt.
Klagenævnet afgjorde, at det var i strid med ligebehandlingsprincippet i Udbudsloven, at kommunen ikke offentliggjorde spørgsmålene. Men sagde også, at det ikke havde betydning for resultatet og dermed valget af ROFI.

Kommunens hemmeligholdelse styrker mistanke
I den aktuelle sag, som torsdag 5. juli blev afgjort i Retten i Herning, er dommeren Steen Friis Nielsen enig med Klagenævnet, og ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern skriver dommeren i dommen:

»Retten finder, at det er uheldigt, og giver mistanke om at Ringkøbing-Skjern Kommune har behandlet tilbudsgiverne forskelligt, at ROFIs spørgsmål ikke har været tilgængelige for andre tilbudsgivere. Den meget uformelle tone, som Ringkøbing-Skjern Kommune og ROFI anvendte i sin korrespondance, bekræfter kun mistanken.«

Dommeren fastslår, at trods dette kritikpunkt, har DSI haft mulighed for at afgive et tilbud og dommeren mener, at kommunen har valgt ROFI som ny driftsherrer efter saglige kriterier. Derfor står den nye aftale ved magt.

Undervejs i sagen har bestyrelsen for DSI ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern fjernet udstyr og inventar for 1,3 million kroner, som DSI har betalt. Det er nu ved at blive solgt. Dagbladet vurderer, at der skal betales 200.000 kroner til egen og kommunens advokat i forbindelse med retssagen.

En kommende generalforsamling skal afgøre om DSI bliver nedlagt. Sker det, så vil en formue ifølge vedtægterne skulle sendes i Ringkøbing-Skjern Kommunes kasse.

Første eksempel på »Nyt liv i gamle svømmehaller«
Svømmehallen blev indviet i 1977 og 1. januar 2001 omdannet til en selvejende institution ledet af en bestyrelse af  brugere.

I 2012 blev Ringkøbing Svømmehal renoveret for 31,5 millioner kroner i samarbejde med Lokale og Anlægsfonden; og det var den første efter indsatsen »Nyt liv i gamle svømmehaller« blev lanceret af Lokale og Anlægsfonden. Magasinet Svømmebadet har omtalt det i nummer 31 fra marts 2013. Kommunen betalte 20 millioner kroner, mens LOA gav 10 millioner kroner plus et lån på 1,5 millioner kroner.

Kort fortalt blev to traditionelle bassiner omdannet til et vandkvalitetsområde med fire 25 meter baner, bedre mulighed for dykning og undervandsrugby og kajak samt klatrevæg og vandparkourbane med underjordisk grotte. To saunaer, et tyrkisk hammam og to varmtvandsbassiner kom også til, ligesom der blev bygget et multisal på 1. sal til aerobic, dans etc. Og glemmes skal ikke, at der fra svømmebadet er udsigt over Vesterhavet.

Fejldimensioneret filter udløste udbuddet
Ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern var dele af den store renovering i 2012 »et stykke klamphuggerarbejde i form af løse fliser og et underdimensioneret vandbehandlingsanlæg.«

Ved renoveringen i 2012 blev et membranfilteranlæg valgt fordi det var den billigste løsning. Ifølge kommunen har det siden vist sig, at det var underdimensioneret, så der ophobes affaldsstoffer i filtrene så el- og vandforbruget er steget, ligesom det kræver kemikalier og mandetimer at rense filtrene, som kort efter stopper til igen.

I juni blev vandet i bassinet tømt ud, så fliseskaderne kunne besigtiges, og efter sommerferien skal kommunens budgetforhandlinger have en renovering af fliser og vandbehandlingsanlæg med. Omfanget er ved at blive vurderet, men kommunen skønner det lander mellem 800.000 kroner og fire millioner kroner.

Dagbladet Ringkøbing-Skjern har tidligere skrevet, at DSI’s bestyrelsen siden 2012 flere gange har gjort kommunen opmærksom på filterproblemet, som gav stigende energiudgifter, men ifølge bestyrelsen ville kommunen ikke lytte og sagen spidsede til, så kommunen sendte driften i udbud i foråret 2017.
Erling Madsen

En skitse til renoveringen i 2012, hvor Ringkøbing Svømmehal blev den første, som fik penge via Lokale og Anlægsfondens »Nyt liv i gamle svømmehaller«. (Tegning: Lokale og Anlægsfonden).

Skrevet af Administrator