Flere drukner i svømmebassiner – men de overlever



Den officielle statistik over druknede ser umiddelbart ikke så godt ud: I første halvår 2018 druknede 7 i svømmebassiner: 3 som gæster i en svømmehal, 3 i feriecenter/badeland og 1 under dykning i bassin. 

De samlede tal for hele 2017 var 4 druknede: 3 i svømmehal og 1 under dykning.

Tallene er fra Rådet for Større Badesikkerhed, som Dansk Svømmebadsteknisk Forening er medlem af – men der er en teknisk forklaring på stigningen:

- Tidligere registrerede vi de, der døde ved drukning. Vi har i år valgt at bruge den internationale definition, som også omhandler mennesker der overlever drukning. Vi mener den giver et mere retvisende billede, fordi den viser hvor risikoen er, siger Rådets formand Sven Hedegaard til www.svommebad.dk.

Og den gode nyhed er, at alle de 7, som druknede i 1. halvår overlevede:

- Livredderne i svømmehallerne er dygtige, for de redder de, der drukner, tilføjer Sven Hedegaard.

Han har for www.svommebad.dk set nærmere på indberetningerne, og af indberetningerne fremgår det, at livredderne har genoplivet alle 7:

  • Januar i et badeland: 2-årig dreng faldt i vandet, da han et øjeblik var uden forældres opsyn. En badegæst opdagede drengen, som ikke kunne holde sig over overfladen.
  • Januar i et svømmebad: 11-årig dreng mistede bevidstheden.
  • Februar i svømmebad: 20-årig mand mistede bevidstheden under dykning.
  • Marts i svømmebad: Ung mand fundet bevidstløs i bassinet.
  • April i feriecenter: En pige flyder i vandet, men opdages af en gæst.
  • April i et badeland: 1-årig dreng kommer væk fra forældrene og en gæst finder ham livløs i bassinet.
  • April i svømmebad: 9-årig dreng lå livløs i bassinet. 

Af DSF’s medieovervågning kan vi ud over de ovennævnte 7 indberettede uheld se, at yderligere 2 mennesker druknede – men de blev også reddet af livredderne. Så den uofficielle statistik siger 9 druknede i 1. halvår:

I februar blev en 12-årig dreng genoplivet i et svømmebad, og i marts blev en mand genoplivet i et svømmebad. Sidstnævnte mand gik til bunds da han manglede den sidste bane af 1.000 meter, og han skrev efterfølgende et indlæg i Viborg Stifts Folkeblad, hvor der bl.a. stod: »En meget fin indsats; men som livredderne sagde: "Vi gjorde bare vores arbejde". Tag trygt i svømmehallen i Viborg. Der er professionel hjælp i nødsituationer.« 

Det kan til mandens udsagn tilføjes, at 2 af de 9 reddede blev reddet af livredderne i Viborg Svømmehal.

International definition på drukning                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Definitionen på en drukning, som Rådet for Større Badesikkerhed nu anvender, er udarbejdet af International Liaison Committee on Resuscitation, European Resuscitation Council og World Health Organization og oversat til dansk af Dansk Råd for Genoplivning og Dansk Svømmeunion. 

Den lyder således: »Drukning er en proces, der resulterer i livstruende iltmangel efter neddykning eller nedsænkning i væske. Personen kan som resultat af dette afgå ved døden eller overleve med eller uden skader«.

Godt vejr gav ikke flere ulykker

Kigger vi på den totale statistik for 1. halvår, så er der registreret 23 druknede. De fordeler sig således: Strand 4, havet 7, havn 3, svømmehal/pool 7, sø, bæk og branddam 2.

I forhold til 2017 – hvor kun døde blev registreret – døde 52 på hele året, så umiddelbart kan det se ud til, at totaltallet ikke er stigende. Endda på trods af det gode vejr:

- Det gode vejr i maj betød, at badesæsonen startede tidligere og på et tidspunkt, hvor livredderne endnu ikke var ude. Men det har heldigvis ikke skabt nævneværdige problemer, siger Sven Hedegaard.

Erling Madsen

Billedtekst:

- Livredderne i svømmehallerne er dygtige, for de redder de, der drukner, siger Sven Hedegaard, th., der er formand for Rådet for Større Badesikkerhed. Hér sammen med Henrik Høy-Caspersen, Halsnæs Kommune, på DSF’s årsmøde i marts. (Foto: Erling Madsen).

Skrevet af Administrator