God idé at uddanne flere badeassistenter



Fordele i massevis: Medarbejderne får et kompetenceløft, svømmehallen kan give bedre service og kommunerne får skaffet praktikpladser

Uddannelsen til badeassistent varer to år. Målgruppen er eksempelvis livreddere og vikarer, og på længere sigt at tiltrække unge, som skal i gang med en uddannelse. Første hold startede i december 2010, og andet hold starter i december 2011. Der er plads til 25.

Svømmebadet skal godkendes som praktiksted. Det haster! Kontaktperson: Fagkonsulent Sussi Schlichtkrull, Erhvervsakademiet Nordsjælland. Telefon 21 42 30 43 og mail susc@eanord.dk. Undervisningen foregår primært på Erhvervsakademiet Nordsjælland i Hillerød, CPH WEST i Tåstrup samt Hillerød Svømmehal og FrederiksborgCentret i Hillerød. Der er mulighed for bolig.

Der var slet ingen tvivl: Selvfølgelig skal Ishøj Svømmehal have en medarbejder på den nye uddannelse til badeassistent:

- For at blive ansat skal man kunne svømme - men det er for lidt i en servicevirksomhed, som en svømmehal er i dag. Vi har derfor skulle sætte ind med en massiv efteruddannelse - men den nye uddannelse hjælper med til at bedre kvaliteten betydeligt, siger Peter Aage Jensen, der er leder af svømmehallen.

Kommunen har pligt til at skaffe praktikpladser

Han tilføjer, at han også mener, at en kommune har pligt til at have et bredt udbud af elevpladser og ikke kun de traditionelle kontoruddannelser.

Samme holdning har Ishøj Kommune, som har en decentral struktur, hvor de enkelte enheder er selvstyrende:

- Vi har en forpligtelse til at skaffe praktikpladser. Derfor spurgte vi vores driftsenheder, om de havde nogle bud på elevpladser. Og vi har blandt andet fået en i svømmehallen og en dyrepasser, fortæller Gitte Naundrup Nielsen, der er uddannelses- og udviklingskonsulent.

Når hun taler om kommunens forpligtelse, er det fordi den forhenværende regering havde fokus på kompetenceløft af job og samtidig indgik en aftale med kommunerne om, at de skal skaffe flere praktikpladser.

Fagligt løft og bedre service

Peter Aage Nielsen fremhæver, at uddannelsen giver medarbejderne et fagligt løft - og det vil formentlig også på længere sigt smitte af på lønnen.

Det betyder mere engagerede medarbejdere og i sidste ende også en bedre service over for kunderne.

For svømmehallernes ledelser er der også en kontant fordel:

- Vi bruger i dag masser af energi på efteruddannelse og det tager utrolig megen tid. Dét kan vi spare med den nye uddannelse.

Livredderens nye rolle

Dansk Svømmebadsteknisk Forening har presset på for at få den nye uddannelse, der er lavet i samarbejde med HI (halinspektørernes forening), Erhvervsskolen Nordsjælland, uddannelsescentret CPH WEST, fagforbundet FOA og
Region Hovedstaden.

For der er hårdt brug for at få klædt livredder på til den nye rolle:

- Et moderne svømmebad er et sundhedsfremmende aktivitetssted. Livredderen skal også stå for eksempelvis wellnessaftener, varmtvandsbassiner, vandgymnastik, børnefødselsdage, salg og service. Derfor er der
brug for en målrettet uddannelse, siger formanden for Dansk Svømmebadsteknisk Forening, Carsten Larsen.

Flere uddannelser

¾ af uddannelsen foregår i svømmebadene, den sidste del som skoleophold ind i mellem:

- Vi har taget udgangspunkt i hvad der sker ude i svømmehallerne. Det er ikke »bare teorisnak«, men eleverne lærer noget, der er fagligt relevant og som kan bruges i svømmehallen, understreger uddannelseskonsulent Morten Waldorf fra Erhvervsskolen Nordsjælland.

Blandt andet indgår uddannelse til erhvervslivredder, rengøring og hygiejne, håndtering af farlige kemikalier, kommunikation, service, svømmeinstruktion, konflikthåndtering, salgsteknik og eventplanlægning og -afvikling.

Der kan suppleres med kortere kurser til eksempelvis fitnessinstruktør, svømmetræner og eventkoordinator.

Skrevet af Administrator