Legionella: Én dansk dom fastslår kommunens tilsynspligt



I Danmark er der én domstolsafgørelse om ansvaret for legionella i et svømmebad:

Retten i Helsingør slog i august 2011 fast, at en kommune har en tilsynspligt over for en svømmehal – og skal selv tage initiativet til kontrol; også selv om der ikke er en lov, som kræver det.

En 73-årig mand døde af og tre andre blev smittet med legionella efter at have besøgt Helsingør Svømmehal i 2009. Retten lagde til grund, at kommunen 2 gange burde have gjort noget.

En af de smittede døde senere og hans enke lagde sag an mod kommunen . Men Retten i Helsingør frikendte kommunen i 2016, da det ikke klart kunne bevises, at han var smittet i svømmehallen – og enken skulle betale kommunen 50.000 kroner i sagsomkostninger.

En anden af de smittede mistede førligheden og sidder i kørestol. Han fik i byretten tilkendt 50.000 kroner i sagsomkostninger fra kommunen som også skal betale erstatning for hans mén.

Det paradoksale i sagen fra Helsingør er, at inden de 4 blev smittet havde kommunen lavet en større renovering netop for at forebygge legionella. Men renoveringen sluttede ikke med en test af, om der nu ikke var legionella i anlægget. Der er ingen lov som kræver en test – men kommunen burde havde ført tilsyn og derfor foretage den.

Senere reagerede kommunen ikke på en henvendelse fra Sundhedsstyrelsen, der havde mistanke om at en borger var død som følge af legionella, han havde fået enten i svømmehallen eller hjemme. De 2 tilfælde af passivitet blev Helsingør Kommune dømt for.

Undrede sig på DSF’s årsmøde i marts

På DSF’s årsmøde i marts havde salgs- og marketingdirektør Lars Bendixen fra Danish Clean Water A/S et indlæg om en løsning, som ifølge firmaet nemt fjerner legionella og biofilm i rør og tanke ved at producere desinfektionsmidler på stedet. 

Lars Bendixen undrede sig i sit indlæg over de danske myndigheders holdning: - De danske krav handler kun om varmt vand – selv om legionella kan komme ind med det kolde vand!

Læs artiklen i magasinet Svømmebadet nummer 52 (http://epaper.dk/dsf/svommebadet/52/)

Gode råd om forebyggelse fra DSF

Bl.a. DSF har for flere år siden sat fokus på problemet med informarion og eksempelvis rådet til forebyggende indsats:

  • Skift bruserne og tjek anlægget - tag eventuelt en vvs-mand med på råd.
  • Hvad er temperaturen i brusevandet?
  • Er der »blinde« vinkler, eksempelvis en yderbruser, hvor konstruktionen gør, at vandet kan blive stående stille uden cirkulation?
  • Skyl igennem med vand, der er mindst 60 grader varmt.

Statens Serum Institut tilføjer, at blandetanke med koldt og varmt vand ikke er nogen god ide: Varmt vand skal i stedet føres direkte frem til brugsstedet.

Virksomhederne følger også godt op. Eksempelvis det danske firma Tandrup Water Solutions prisen for Mest Innovative Produkt på udstillingen SportsFair i 2015. Firmaet har udviklet brusepaneler og vægmonterede brusere, som ifølge firmaet beskytter 100 % mod legionella.

Op til 20 % kan dø af legionella

Legionærsyge er en lungebetændelse, som op til 20 procent af de ramte kan dø af. Lever, nyrer og centralnervesystemet kan også blive ramt.

Bakterien Legionella Pneumophilia er naturligt tilstede i drikkevand, overfladevand, floder, søer og spildevand, og den formerer sig kraftigt i stillestående vand på 20-45 grader, og for at forhindre dét, skal vandtemperaturen både i svømmehaller og private hjem være mindst 60 grader. Og det kolde vand skal være under 20 grader. 

Opdaget i Philadelphia i 1976

Det første kendte tilfælde er fra den amerikanske by Philadelphia, hvor 29 døde og 182 blev smittet i 1976. De ramte deltog i en møde for krigsveteraner (= legionærer, American Legion).

Her var det hotellets aircondition-anlæg, som spredte bakterien og gjorde, at så mange blev ramt. Det skete i juli, men først i januar året efter var det klarlagt, hvad der var årsagen – og forinden var mange bud sat i omløb. 

Bob Dylan skrev en sang om det: »Legionnaire’s Disease«, hvor blandt andre disse ord står:

Granddad fought in a revolutionary war, father in the War of 1812,

Uncle fought in Vietnam and then he fought a war all by himself,

But whatever it was, it came out of the trees.

Oh, that Legionnaire’s disease.

 

Erling Madsen

 

Billedtekst/

Helsingør Svømmehal: Den eneste dom om legionella i Danmark slog fast, at Helsingør Kommunen har en tilsynspligt, også selv om der ikke er specifikke lovkrav, samt at kommunen havde forholdt sig passivt. (Arkivfoto: Erling Madsen)

Skrevet af Administrator