Skal nye svømmebade være en dynamisk motor?



Et sandt boom i byggerier af og planer om svømmebade går over landet: Ikke siden 1960’erne og 1970’erne har der været planlagt så mange svømmebade.

Magasinet Svømmebadet opgjorde i 2016 at inden for et par år var omkring 25 bade åbnet eller på vej plus at der også dukker mange nye havnebade op. Og der kommer næsten hver eneste uge meldinger om kommuner, hvor der snakkes om nybyggeri eller kraftig renovering.

Kan sætte skub i byen
Hvorfor der nu er gået hul på svømmehalsflasken er der nok flere forklaringer på: Mange svømmehaller har 30-50 år på bagen og er dyre i drift og dyre at renovere. Den teknologiske udvikling har flyttet sig. Gæsterne vil ikke »nøjes« med at svømme i baner og gå i sauna, men vil have oplevelser i form af wellness, rutsjebaner, klatrevægge, cafeer etc. De nye krav til vandbehandling 1. juli 2017 fik også mange til at revurdere anlægget inden der blev smidt penge i det. Og endelig er der tilsyneladende atter kommet økonomisk optimisme i kommunerne – samtidig med at svømmebade er populære hos vælgerne.

Så nogle nye svømmebade er givet kommet til på grund af nødvendighed. Men der er også eksempler på, at et moderne svømmebad kan bruges strategisk til sætte skub i byen:

- Papirøen i København er et godt eksempel på, at det kommende svømmebad bruges som en motor, så der kommer dynamik ud af det. Vi så det også i Bergen, hvor Alexander Dale Oen Arena blev lagt på et gammel godsbaneareal og oplagsplads, og pludselig blev et ansigt på byen, fortæller arkitekt Jakob Brøndsted fra Rolvung og Brøndsted Arkitekter.

På SportsFair 2016 var den bergensiske arena, som specielt er bygget til udspring og elite, i øvrigt på programmet.

Tidligere i KHR Arkitekterne var Jakob Brøndsted involveret i flere svømmebade, bl.a. arenaen i Bergen og han har også haft en finger med i bl.a. Køge Svømmeland, Ringsted Svømmehal, Forum Horsens og udvidelsen af Roskilde Badene, ligesom Rolvung og Brøndsted Arkitekter har projekter på vej i Norge og Grønland.

Svømmebadet som moderne forsamlingshus
Dansk Svømmebadsteknisk Forening har tidligere holdt et ERFA-møde i Køge Svømmeland, hvor Jakob Brøndsted sagde: - Dét, vi prøvede at ramme, er en slags forsamlingshus med vand i.

Det mener han i endnu højere grad er sagen i dag, og han nævner et projekt, tegnestuen har lavet til en norsk ø, hvor svømmebadet bygges sammen med et kulturhus, og skal være katalysatoren, som bringer folk sammen. Det skal være et rart sted at være; et sted, som folk søger han til for at mødes. Papirøen i København er et andet, kommende, eksempel.

Jakob Brøndsted mener, at netop vand er godt til at tiltrække mennesker, og i en tid, hvor det traditionelle foreningsliv mister terræn, er svømmebadet noget, familier sammen kan tage til og have det sjovt i.

Arkitekter og driftsfolk skal samarbejde
Men det stiller krav til arkitekterne, som ikke »bare« skal slå nogle streger og tegne en bygning, der ser flot ud. De skal ifølge Jakob Brøndsted have et meget tæt samarbejder med dem, der skal stå for driften:

- Det er helt afgørende, at der skabes en sammenhæng. Så vi vil helst sidde på skødet af dem, der skal bruge svømmebadet. Hvis vi frit tegner er det ikke sikkert vi rammer dét, folk har brug for, siger han.

Jakob Brøndsted siger videre, at det også er vigtigt at gøre sig klart, at fordi et svømmebad indvies, er det ikke færdigt:

- Køge Svømmeland er et godt eksempel: Her er der gjort meget for at videreudvikle; man skal udvikle det hele tiden.

På ERFA-mødet i Køge Svømmeland i 2013 sagde Jakob Brøndsted med et smil om dét at tegne et svømmebad: - Det klogeste, man kan gøre, er at lade være! Der er så mange udfordringer.

Det gælder både de tekniske og de økonomiske, og hans råd i dag er derfor også, at arkitekter ud over at arbejde med driftsfolkene – de kommende brugere – også allierer sig med nogle, som har forstå på den komplicerede teknik.

Billedtekst/
- Papirøen i København er et godt eksempel på, at det kommende svømmebad bruges som en motor, så der kommer dynamik ud af det. Vi så det også i Bergen, hvor Alexander Dale Oen Arena blev lagt på et gammel godsbaneareal og oplagsplads, og pludselig blev et ansigt på byen, fortæller arkitekt Jakob Brøndsted fra Rolvung og Brøndsted Arkitekter. (Arkivfoto: Erling Madsen).

Billedtekst/
Køge Svømmeland er ifølge arkitekt Jakob Brøndsted et godt eksempel på, at et svømmebad ikke er en færdig størrelse, når bygningen indvies: - Her er der gjort meget for at videreudvikle; man skal udvikle det hele tiden, siger han. (Arkivfoto: Erling Madsen).

Skrevet af Administrator