Klorudslip skyldtes forkert håndtering


Klor skal håndteres med forsigtighed, men en leverandør brugte samme slange og pumpestuds til svovlsyre og klor uden den fornødne rensning mellem påfyldninger. Teknologisk Institut konstaterer, at det normale er at bruge to forskellige slanger. (Arkivfoto: Erling Madsen).

Leverandøren rensede ikke udstyret godt nok mellem påfyldningerne, idet pumpestuds og slange blev brugt til både at pumpe svovlsyre og klor fra lastbilen til Avedøre Idrætscenters tanke.

 

Dét konkluderer Teknologisk Institut, som har undersøgt uheldet den 10. januar 2019, hvor 100 mennesker blev evakueret fra idrætscentret, og seks af dem kom til observation på hospitalet. En af dem var en medarbejder fra svømmebadet, som fik lungebetændelse og derfor måtte opholde sig længere tid på hospitalet.

 

Det understreges, at anlægget ikke havde fejl, ligesom medarbejderne ikke kan klandres: Hvidovre Kommune oplyser til www.svommebad.dk, at »svømmehallens personale kontaktede leverandøren, så snart de opdagede, at kloren ikke opførte sig normalt i tankene, og i det øjeblik, der også begyndte at lugte af klor, slog personalet alarm.«

 

Kloren var påfyldt dagen før udslippet, og i en pressemeddelelse fra Hvidovre Kommune hedder det: »Teknologisk Institut, som har stået for undersøgelserne, understreger i den afsluttende rapport, at der normalt bliver brugt forskellige slanger til forskellige kemikalier – netop for at undgå forurening.«

 

Hvidovre Kommune overvejer nu, om der skal rejses krav om erstatning mod leverandøren.

 

Kloruheld er heldigvis sjældne, og typisk er det meget små mængder klor, som løber ud, men der helgarderes altid med evakuering, undersøgelse på hospital og masser af blå blink. På den måde virker det dramatisk uden nødvendigvis at være det. I 2013 var der fire kloralarmer, hvor af de to viste sig at være falske. I 2017-2019 har der været én om året.

 

Erling Madsen

Skrevet af Administrator