Stor tillid til livredderne og sikkerheden


Tilliden til livredderen er stor – billedet er fra Køge Svømmeland, som ikke »kun« har fokus på den årlige erhvervslivredderprøve:  - Det kræver løbende træning – ikke kun når der er prøve. Man skal være klar hver dag! pointerer souschef Liselotte Jakobsen. (Arkivfoto: Erling Madsen).

7 ud af 10 gæster i et svømmeanlæg erklærer sig helt enig/delvist enig i, at det er en sikker svømmehal, de færdes i. Og det er i høj grad livreddernes skyld.

Det fremgår af Lokale og Anlægsfondens rapport »Hvad er et velfungerende svømmeanlæg?« fra oktober i år, hvor 333 brugere i fire svømmebade er blevet spurgt.

Rapporten siger også, at en betingelse for at et svømmebad bliver brugt, er at brugerne føler sig sikre og trygge.

»Evalueringen peger på, at brugerne i de fire svømmeanlæg blindt har tillid til, at livredderne sørger for at holde svømmeanlæg sikre. Gode livreddere er karakteriseret som synlige, aktive og hjælpsomme af brugerne, og det fremstår som underforstået, at de har evne og kundskaber til at redde liv.«

Rapporten konstaterer også, at når brugerne taler om sikkerhed, så er det ikke så meget frygten for at drukne, de tænker på: De er mere bange for skarpe kanter, glatte gulve og trapper eller for at dunke hovedet op i noget.

Livredderne skal træne løbende
Statistisk er det heldigvis heller ikke drukneulykker som fylder mest. www.svommebad.dk har tidligere fortalt om, at der i 1. halvår 2018 var 7 druknede i svømmebassiner – men de overlevede alle takket være livreddernes indsats.

Netop derfor er træningens af livreddere vigtig:

- Vi møder ind i mellem den holdning, at »nu skal jeg træne fordi jeg skal til prøven«, siger Liselotte Jakobsen, der repræsenterer DSF i koordinationsudvalget for erhvervslivredderprøven.

Hun understreger, at det ikke er nok at aflægge den årlige prøve: - Det kræver løbende træning – ikke kun når der er prøve. Man skal være klar hver dag! pointerer hun.

Samarbejde om ekstra træning?
Liselotte Jakobsen er souschef i Køge Svømmeland, hvor der bl.a. udbydes fire dage med udvidet træning. Medarbejderne skal melde sig til én af dage og får løn for at deltage:

- Opbakningen har været god og vi har planer om at starte samarbejde med andre svømmehaller, fortæller hun.

Hun slår også et slag for det årlige møde for de cirka 100 dommere, som står for erhvervslivredderprøven rundt om i landet:

- De får den nyeste viden og det er også vigtigt, at svømmebadenes ledere bakker op, så de dels får mulighed for at deltage, dels får løn for det, da det er en vigtig og naturlig del af deres arbejde til gavn for svømmebadet og gæsterne, siger Liselotte Jakobsen.

I næste nummer af magasinet Svømmebadet, som udkommer i uge 49 primo december, har vi et tema om Lokale og Anlægsfondens rapport og hvordan den følges op.

Erling Madsen

Skrevet af Administrator
Relaterede nyheder
Livredderne i svømmehallerne er dygtige, for de redder de, der drukner
Læs mere
- Svømmehallerne bliver brugt af rigtig mange danskere, og derfor er det også en idrætsfacilitet som er højt på danskernes ønskeliste, siger udviklingskonsulent Jakob Færch fra Lokale og Anlægsfonden.
Læs mere