Markant stigende interesse for at investere i svømmebade



Efter flere år med smalhals i de kommunale økonomier, ser det ud til, at interessen for at investere i svømmebade er markant stigende. 

I magasinet Svømmebadet nummer 45 fra efteråret fortalte vi således om op mod 25 projekter som inden for det seneste år og det kommende par år er dukket op, og vi har også her på hjemmesiden fortalt om projekter.

En del udsprunget af de nye krav til vandbehandling fra 1. juli 2017, hvor flere har revurderet om en renovering eller et nybyggeri vil være den bedste løsning for økonomien og brugerne. Ikke mindst fordi en del svømmehaller er bygget i 1960’erne og 70’erne og er slidt ned, måske ikke har fået den optimale vedligeholdelse – samtidig med at brugerne efterspørger oplevelser og ikke længere vil »nøjes« med at svømme baner.

Men endnu flere melder sig, så det ser ud til at antallet af offentlige svømmebade øges:

Morsø: Med i planerne

Morsø Kommune er således ved at revidere planen for fritidspolitikken for 2017-20, hvor udgangspunktet er, at den skal støtte foreningslivet:

- Enkelte af tingene i den nye politik er gengangere fra den gamle. Det gælder eksempelvis svømmehallen. Vi skal have analyseret, om der skal være en svømmehal i Nykøbing eller om vi måske hellere skal udbygge ved Jesperhus, siger chef for børn og undervisning Peder Hanghøj til nordjyske.dk.

Dét indikerer, at der under alle omstændinger vil ske noget.

Aars: Tre forslag på vej

I Vesthimmerlands Kommune Aars har der i flere år været ønske om en ny svømmehal, og nu er den ifølge lokaltindblik.dk kommet skred i sagerne:

Kommunen har taget imod et tilbud fra Fonden Sparekassen Himmerland, der giver 200.000 kroner til at lave skitse og projektbeskrivelse, samt stiller en ekstern rådgiver og en arkitekt til rådighed. Intentionen er, at kommunen i løbet af foråret skal drøfte tre modeller til en ny svømmehal.

Den gamle svømmehal i Aars har kostet en del i udbedring af skader og den vurderes til at have en begrænset levetid. Der er ikke taget stilling til hvor en ny svømmehal skal placeres, ligesom der heller ikke er sat penge af til byggeriet endnu.

 

Ærø: Kommunen tager over

Da Østersøens Idrætsefterskole lukkede i 2012 lukkede svømmehallen også for offentlig adgang; bortset fra at Ærø Svømmeklub har kunnet bruge den.

I Ære Kommunes budget for 2017-18 er der sat 274.000 kroner af til et toårigt forsøg som offentlig svømmehal, fortæller Fyens Stiftstidende. Et halvt år inden udløbet skal forsøget vurderes.

 

Roskilde: Fastholder efter uenighed

På listen i magasinet Svømmebadet var også Roskilde. For fire år siden blev det besluttet at bygge en ny svømmehal, og den har været i udbud to gange efter et bredt forlig i byrådet.

Licitationen 28. August 2016 lå 30 millioner kroner over budgettet, og det har ført til en sparerunde, som bl.a. reducerer møderum, kælder og tilskuerpladser, ligesom bredden reduceres så tagkonstruktionen bliver billigere. Men 50 meter bassinet, foyer/café, omklædning og børneområde ændres ikke, oplyser kommunen.

28. februar er der frist for en ny EU-licitation, men to partier ønskede i stedet en helt anden placering:

Venstre, som er med i forliget, og Dansk Folkeparti, som ikke er med i forliget, mente ikke, at placeringen ved Roskilde Badet er optimal og foreslog en placering i bydelen Trekroner, hvor også Roskilde Universitet ligger. Byrådsmedlem Karsten Lorentzen (DF) skriver i et indlæg i Roskilde Avis, at denne placering ville koste det halve af de 135 millioner kroner, flertallet har sat af til en ny svømmehal.

I december blev sagen atter drøftet politisk, og bagefter meldte borgmester Joy Mogensen (S) ud til Dagbladet:

- Vi har holdt mødt i i budgetforligskredsen, en meget, meget bred kreds af partier, og jeg er glad for at kunne sige, at hvis projektet holder sig inden for budgettet, så bygger vi det projekt, der hele tiden har været meldt ud.

Ifølge Dagbladet vil hun ikke fortælle, hvad der er sat af til byggeriet, men hun ser hen til nogle gode bud på en ny svømmehal.

Ifølge Dagbladet lørdag 7. januar protesterer Roskilde Svømning mod den politiske beslutning – og dét er det kendte problem om svømmeklubben eller almindelige gæster skal være i fokus:

- Projektet er simpelthen blevet så skrabet nu, at vi ikke længere kan stå og juble. Man fjerner mange af de ting, vi mener, vi blev lovet i det dialogfora, vi sad med i. Vi må erkende, at det her handler om wellness og om en skjult renovering af Roskilde Badene, siger Henrik Paaske, formand for Roskilde Svømnings svømmehalsudvalg

Der er ifølge Dagbladet utilfredshed med, at brugerne ikke er inddraget i revurderingen af projektet, og Henrik Paaske mener, at svømmeklubben vil få mere ud af at bruge 50 millioner kroner på at bygge en ny svømmehal et andet sted i byen.

Der er også steder, hvor der ikke sker noget:

 

Hals: Uenighed om prisen

I Hals, som ligger i Aalborg Kommune, ser det ud til, at borgerne må undvære en svømmehal. Den private ejer af Koldkær Svømmehal, Finn Jensen, angiver ifølge Nordjyske Stiftstidende, at bl.a. lejeaftalen med Aalborg Kommune ikke hænger sammen, hvorfor hallen lukker og omdannes til ferieboliger.

Aalborg Kommune har budt 3,25 millioner kroner for svømmehallen, men ejeren vil have 5 millioner kroner eller alternativt sætte den i stand og sælge for 8,5 millioner kroner, som ifølge ejeren er baseret på en rapport fra en rådgiver.

 

Skagen: Opgiver ny svømmehal

Har politikerne i Skagen Kommune truffet en beslutning på et forkert grundlag?

- Vi har en svømmehal i Skagen, som brugerne er glade for. Vi har et center, der de sidste tre år har overholdt budgetterne, og skulle vi flytte svømmehallen til »Lille Skagen« på Hedeboområdet, skulle kommunen deponere 50 millioner kroner på en lukket konto. Penge, som vi derefter ville få udbetalt med to millioner kroner om året i 25 år. Det har vi revisionens ord for, sagde borgmester Birgit Hansen (S) til nordjyske.dk.

Hun føjede til, at opførelsen af en ny svømmehal på en grund ejet af en privat vil koste kommunen fire millioner kroner ekstra om året i tilskud i forhold til i dag.

Men ifølge Nordjyske Stiftstidende, konkluderer revisionsfirmaet BDO, at hvis andre står for driften, skal kommunen ikke deponere de 50 millioner kroner som det koster at bygge en ny svømmehal – så kan kommunen nøjes med at deponere for antal anvendte timer.

- Vi synes, at Skagen fortjener en ny, moderne svømmehal og en langsigtet løsning i stedet for at blive ved med at lappe på Skagenhallen, sagde Venstres gruppeformand Jytte Høyrup til avisen.

Men der var flertal for at sige nej.

Erling Madsen (erling.madsen@ajourpress.dk)

 

Opdateret 9. januar med kritik fra Roskilde Svømning.

Billedtekst – Roskilde_Badet_udvider/

Det eksisterende Roskilde Badet udvides med bl.a. et 50 meter bassin: Det var en enig dommerkomité, der i januar 2015 valgte det forslag, som arkitektfirmaet CREO Arkitekter har udarbejdet i samarbejde med JAJA Architects Aps, Thing & Brandt Landskab og Grontmij A/S Rådgivende Ingeniører.

Skrevet af Administrator