Offentlige bassiner



Offentlige bassiner og de mange krav

Svømmebassiner, børnebassiner, spa- og terapibade skal opfylde en masse lovkrav – derfor er det vigtigt, at medarbejderne ved, hvordan de skal sikre rent badevand

- Det er vigtige emner, som alle har direkte indflydelse på hverdagen hos de ansvarlige for svømmebadene ude på både hoteller og campingpladser, og jeg kunne tydeligt mærke at deltagerne havde stor lyst til at få større indsigt i emnet, siger Lene Bach fra firmaet Processing Danmark, der bl.a. leverer udstyr til vandbehandling af svømmebassiner.

Hun styrede en workshop torsdag 16. marts med 20 deltagere fra hoteller, campingpladser og wellnesscentre, som HORESTA, Campingrådet og Dansk Svømmebadsteknisk Forening inviterede til i forbindelse med konferencen og udstillingen SportsFair i Fredericia.

 

Alle typer bade er omfattet

Alle svømmebassiner - og børnebassiner, spa- og terapibade - med offentlig adgang skal følge en række love og bekendtgørelser, så det først og fremmest sikres, at gæsterne kan bade i vandet uden at blive syge. Der er også regler for, hvordan opkast og fækalier i et bassin skal håndteres – bl.a. kræver det speciel rensning, nye vandprøver og lukning i flere timer. Der er regler for, hvordan og hvornår der skal tages vandprøver, ligesom der er en række kemiske begrebet at holde styr på.

Gennem de senere år er reglerne skærpet på en række områder – og det nyeste er, at der per 1. juli kommer nye krav til vandkvaliteten i bassiner på minimum 25 meter; og overholdes reglerne ikke, skal bassin lukkes af myndighederne.

- Det kan være svært at overskue de mange regler og begreber, så derfor er vi gået sammen og første udspil er en workshop om regler og retningslinjer for bassiner med offentlig omgang, fortæller Carsten Larsen, der er formand for Dansk Svømmebadsteknisk Forening, DSF.

DSF holder i forvejen kurser for teknikere i, hvordan reglerne bedst muligt efterleves i svømmebadene, og efterhånden har flere wellnesscentre, hoteller og campingpladser meldt sig ind i DSF for at få adgang til denne vigtige viden:

- Erfaringsudvekslingen og sparring med kollegaer med samme ansvarsområde som en selv, kan være en stor hjælp i hverdagen, understreger Lene Bach, som underviser på teknikkurserne i Aqua Akademiet.

 

Nøglen til succes

Workshoppen tog udgangspunkt i, at velvære & vand er knyttet tæt til hinanden – og nøglen til succes er, at have styr på teknik, drift og vedligehold i tæt samspil med mennesker.

De senere år har der også været arbejdet på at nedbringe mængden af klor for at mindske generne for gæsterne. Men da kloren bruges for at uskadeliggøre bakterier, kræver det viden og erfaring at håndtere i praksis, så gæsterne stadig kan bade uden at blive syge.

Lene Bach understregede, at det er bassinets ejer, som er ansvarlig for at bassinet er godkendt hos kommunen, at reglerne overholdes og at der eksempelvis føres løbende kontrol.

Hun slog også til lyd for, at der fokuseres på arbejdsrutiner, analyser og teknologier, så gæsterne får en god badeoplevelse – og så bassinets ejer ikke bliver hængt ud på sociale medier for ikke at have styr på tingene!

 

Hvad er det, der træder i kraft den 1. juli 2017?

Bekendtgørelsen indeholder en række krav til vandkvalitet, omsætningshastighed mv., der skærpes 1. juli 2017, hvor de også vil omfatte alle eksisterende bassiner.

Helt konkret skal vandkvaliteten forbedres i danske svømmebade, så der køres med lavere klorindhold, men også med lavere indhold af bakterier – og det stiller større krav til præcision i vandbehandlingsanlægget.

Bekendtgørelsen er samtidig blevet mere konkret end tidligere ved at opstille krystalklare mål for klorværdier, pH, THM, omsætningshastighed mv.

Bekendtgørelsen understreger desuden i kapitel 3 at svømmebadsanlæg ikke må drives uden en gyldig godkendelse, og der er indarbejdet en paragraf omkring strafansvar.

Stort set alle bassiner uanset størrelse er omfattet af reglerne, hvis der er offentlig adgang.

Det fremgår af »Vejledning af kontrol med svømmebade«.

I dag ligger ansvaret under Miljøstyrelsen, og reglerne er meget klare:

”Svømmebadsbekendtgørelsen omfatter svømmebassiner og varmtvandsbassiner, herunder spabade, badelande, morskabsbassiner og lignende med de dertil knyttede faciliteter når der er offentlig adgang til anlægget, eller anlægget er etableret i regi af hospitaler, sanatorier, fysiurgiske centre, hoteller, campingpladser, skoler, feriekolonier og lignende med adgang for stedets brugere. Svømmebadsanlæg med andre betegnelser er også omfattet. Fx spring- og undervisningsbassiner, lege- og bølgebade, vandrutsjebaner, terapi- og behandlingsbassiner, babybassiner, soppe- og plaskebassiner samt vandlegepladser med recirkulerende vand, hot-whirl pool med eller uden luftindblæsning, kar og lignende med helt eller delvis recirkulerende vand samt svømmebadsanlæg med brug af overfladevand. Svømmebadsanlæggene kan være udendørs eller indendørs eller en kombination.«

Den fulde tekst hentes her:

 

 

 

Skrevet af Administrator