Rønne i kendt dilemma: For dyrt at renovere og dyrt at bygge nyt



- Jeg frygter, at politikerne vil se på, hvor få penge de kan bruge på at holde svømmehallen i gang og så håbe på bedre tider. Men jeg er bange for, at det ikke er den bedste løsning 

Sådan lyder det fra halinspektør Henrik O.L. Jørgensen i Rønne Svømmehal på Bornholm.

Han står, som mange andre ledere af danske svømmebade, med et nedslidt svømmebad med høje driftsomkostninger. Og han mener derfor, at det eneste fornuftige er at bygge et nyt svømmebad.

Men – som i så mange andre kommuner – kniber det med at finde penge. Bestyrelsen for den selvejende institution sendte i slutningen af april en ny opfordring til de bornholmske politikere, hvor der blev peget på, at en OPP-model kan være en løsning for at gøre det økonomisk overkommeligt.

- Hidtil har der ikke været noget som tyder på, at politikerne synes OPP-modellen er god på Bornholm, men jeg synes de burde bruge svømmehallen som et eksempel på, om det kan lade sig gøre, mener halinspektøren. 

Renovering opgivet i 2013

Rønne Svømmehal fik renoveret nogle bærende betonelementer i 2011, og i 2013 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence om en renovering, hvor kommunen ville skyde 20 millioner kroner ind sammen med 10 millioner kroner fra Lokale- og Anlægsfonden, hvorefter kommunen skulle overtage svømmebadet.

Planerne blev imidlertid opgivet, fordi svømmehallens repræsentantskab stemte nej til projektet, bl.a. på grund af Lokale- og Anlægsfondens krav om at reducere de seks baner til tre, og de dårlige forhold for de handicappede, hvor de til offentlig skue skulle igennem hele svømmehallen for at komme til et helt åbent varmtvandsbassin. Bestyrelsens plan blev derfor nedstemt, og siden er der intet gjort ved anlægget.

I 2013 blev anlægget gennemgået af en ingeniør, som vurderede, at promenadedækket skulle renoveres inden for to år og at bassinet kunne holde 10-15 år. Ifølge Henrik O.L. Jørgensen var overslaget i 2013, at det vil koste mellem en halv og en hel million kroner at renovere betondækket, men han skønner, at der vil løbe ekstraomkostninger på.

Der er også behov for et varmtvandsbassin og en renovering af saunaerne:

- Men vi mener ikke, det er den bedste løsning at putte penge i et anlæg, som måske kun kan holde 10-15 år, siger halinspektøren.

 

Energiudgifter kan halveres

El, vand og varme koster i dag én million kroner om året, selv om der er optimeret, og halinspektøren mener, at et nyt anlæg vil kunne reducere omkostningen med 5.-600.000 kroner.

Rønne Svømmehal har et 25 meter bassin med seks baner, et børnebassin på 8 x 12 meter samt et udspringsbassin på 11,75 x 11,50 meter og 1, 3 og 5 meter. Desuden er der en rutsjebane på 40 meter, sauna og cafeteria.

Udover i Rønne er der en svømmehal i Gudhjem.

Erling Madsen

 

Billedtekst/

Rønne Svømmehal: Dilemmaet kendes mange steder i landet med et nedslidt svømmebad og stram økonomi i kommunen. (Foto: Rønne Svømmehal).

 

Skrevet af Administrator