Statsstøtte til udvikling af membranfiltrering



Endnu et udviklingsprojekt har fået statsstøtte: Det drejer sig om et projekt, som SANI Membranes står bag – og dermed er det projekt nummer to, som får penge fra statens Program for Grøn Teknologi (MUDP) og Grøn Innovationspulje.

SANI Membranes i Allerød har fået 1.394.200 kroner til et projekt, som samlet koster 1.991.900 kroner. Det skal finde en ny, effektiv membranfiltreringsteknologi til at øge vandkvaliteten.

I seneste nummer af magasinet Svømmebadet, nr. 46 fra december 2016, fortalte vi om ULTRAAQUA, som har fået 2,5 millioner kroner til at nedbringe THM’erne i vandet.

Et tredje projekt inden for svømmebade fik afslag: » Biproduktfri svømmebad med ozon«. Funktionsleder Mikkel Hall fra Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, SVANA, siger til www.svommebad.dk:

- Hovedårsag til afslaget er, at ozon er meget risikofyldt, og selvom projektet havde fokus på sikkerhed, vurderes markedspotentialet for begrænset på grund af skepsis overfor ozon i branchen.

Det offentliggøres ikke, hvem ansøgeren er.

Stort potentiale i ny teknologi

SANI Membranes’ projekt har titlen: »Vandkvalitetsforbedring i svømmehaller ved udvikling af ny energieffektiv membranfiltreringsteknologi«.

Hovedformål er at udvikle et membranfilteranlæg til svømmebade, som fører til en bedre vandkvalitet end der kan opnås med traditionelle sandfiltre med reduceret dannelse af klorbiprodukter.

Anlægget vil have et lavt energiforbrug og et lavt forbrug af returskyllevand. Det opnås ved at udvikle et membranmodul, som optimeres specifikt til applikation i svømmehaller.

Om begrundelsen for støtten siger Mikkel Hall:

- Der er en meget god miljøeffekt, fordi det nye membranfilteranlæg vil betyde bedre vandkvalitet/rensning, da porestørrelsen er planlagt ned til 0,08µm, hvilket kan give en hurtig og effektiv fjernelse af partikler fra systemet.

Han føjer til, at der er et godt erhvervspotentiale og teknologisk nyhedsværdi på grund af ny viden og teknologi i forhold til traditionelle membranmoduler. Bl.a. højere flowkapacitet og lavere energiforbrug.

Stifteren af SANI Membranes, Henrik Hjelmsmark, siger at sandfiltre er på vej ud og der skal findes bedre løsninger. Han har store forventninger til den nye membranteknologi – ikke mindst til eksport – og han er derfor p.t. på jagt efter flere procesingeniører til udviklingen:

- Vi har siden maj sidste år kørt et pilotprojekt i Bagsværd Svømmehal med fine resultater. Til april sætter vi et større anlæg op i Gladsaxe Gymnasiums Svømmesal, hvor det minimum skal køre et år, fortæller Henrik Hjelmsmark til www.svommebad.dk

Erling Madsen (erling.madsen@ajourpress.dk)

 

Billedtekst/

Filteret, som SANI Membranes vil bruge til testen i Gladsaxe Gymnasiums Svømmesal, kommer formentlig til at se sådan ud. (Foto: SANI Membranes).

Skrevet af Administrator