Vandet på vej ud af landets svømmehaller



Politiske nedskæringer ramte først skolesvømningen – nu lukkes svømmehaller: Politikerne taler om vigtigheden af motion, men fjerner mulighederne for befolkningen.

Først fjernede mange kommuner transporttilskuddet til skolernes svømmeundervisning – nu begynder kommunerne så med salamimetoden at sige: »Når svømmehallen står tom, er der ingen grund til at betale tilskud til svømmebadet«. Endvidere tyder meget på, at endnu flere kommuner vil skære ned i fremtiden.

- Konsekvensen er, at skolebørn skal lære svømning og livredning via tørsvømning. Det kan slet ikke lade sig gøre! En anden uheldig virkning er, at svømmeklubberne mister medlemmer – og endelig betyder det, at mens politikerne taler meget om vigtigheden af sundhed, så fjerner de muligheden for motion fra en masse mennesker; ikke mindst pensionister, siger formanden for Dansk Svømmebadsteknisk Forening, Carsten Larsen.

Foreningens blad Svømmebadet har i det seneste nummer sat fokus på nedskæringerne. Og et par eksempler viser, hvad der er ved at ske:

I Allerød Kommune blev den ene af to svømmehaller lukket og den anden fik reduceret åbningstid, højere billetpriser og svømmeklubben måtte nødtvungent overtage driften:

- Vi er ude i en boldgade, vi ikke er vant til og som vi principielt ingen interesse har i at overtage. Men det var nødvendigt for at komme til at svømme, forklarer formanden for Lone Olczyk fra Allerød Svømmeklub, som har mistet 600 medlemmer på grund af nedskæringerne.

I landsbyen Ulsted er der så stor utilfredshed med, at Aalborg Kommune har fjernet skolens svømmeundervisning, at beboerne har samlet penge ind, så børnene kan lære at svømme i vand.

I Vejle Kommune står Vingsted Svømmehal til at lukke 1. april, fordi kommunen reducerer tilskuddet efter først at have sparet skoletransporten væk. I forvejen er de øvrige svømmebade i kommunen fyldt op, og det har betydet, at svømmeklubben Triton i Vejle har fået ti ugentlige timer i Vingsted. Desuden benytter Vingsted Svømmeklubs 835 medlemmer svømmehallen flittigt, ligesom svømmebadet har offentlig adgang. De ti ugentlige timer, de 835 medlemmer og de andre brugere er der ikke plads til andre steder, og det undrer bademester Bent Christensen i en tid hvor politikerne har fokus på sundhed og hvor det i høj grad gælder om at undgå at det stigende antal ældre fårsygdomme, som forringer deres livsværdi og belaster sundhedssystemet:

- Dét kommunen sparer nu, kommer bagefter som en regning fra lægehuset …

Og det kan komme til at se sådan ud mange steder i landet, viser en undersøgelse, som Syddansk Universitet har lavet for Dansk Svømmeunion: 12 procent af kommunerne underviser i dag ikke i vand, og forfatterne Casper Due Nielsen og Tobias Marling konkluderer, at der er indikationer på, at flere kommuner vil skære ned på svømmeundervisningen. Videre noteres, at selv om 83 procent af kommunerne er tilfredse med ordningen i dag, kan der blive vendt op og ned på tingene i fremtiden på grund af de store besparelser, kommunerne står over for:

»Dette kan indirekte påvirke vilkårene for svømmeundervisningen, da det lavere kommunale tilskud i værste fald kan medføre lukning af svømmehaller, og dermed medvirker til at forringe svømmeundervisningens vilkår i den danske folkeskole.«

Skrevet af Administrator