Åbn svømmehallerne, der er folk, der er afhængige af dem



Det går ud over folkesundheden, når svømmebadene først må åbne i fase 4 af genåbningen, så klar i mælet er Lars Norring, formand for Dansk Svømmebadsteknisk Forening. Den lange nedlukning har ikke kun økonomiske konsekvenser for svømmebadene, men også for de mange brugere. Svømmehallerne bør derfor åbne nu.  


Af Anita Leth Jensen, Dansk Svømmebadsteknisk Forening 


De danske svømmehaller er velbesøgte, og hver dag kommer der brugere i alle aldersgrupper for at træne, lege og motionere. Rigtig mange danskere mangler lige nu deres vandtræning, da det har en forebyggende og rehabiliterende effekt.

Har man ondt i muskler og led, en gigtsygdom, er man gravid, svært overvægtigt eller i et genoptræningsforløb, så er svømmehallen en oplagt mulighed for motion. Dét er bekymrende, mener formanden i Dansk Svømmebadsteknisk Forening, Lars Norring.

- Der er mange måder at få motion på, men ikke alle kan løbe en tur eller dyrke yoga hjemme på stuegulvet. For rigtig mange mennesker er svømmehallen den eneste mulighed og med en så lang nedlukning, som vi er midt i nu, så ender det med at gå ud over folkesundheden. Derfor skal vi arbejde for en hurtigere genåbning, så de mennesker, der har brug for træningen i vand kan komme i gang igen.

Træning, du ikke kan få andre steder
I Gigtforeningen taler de jævnligt med medlemmer, som savner at kunne træne i vand, og i en ny brugerundersøgelse svarer over halvdelen af de adspurgte, at nedlukningen af de forskellige træningstilbud, som de plejer at benytte, har påvirket deres funktionsniveau negativt. 

- Vand er en fantastisk træningsmakker, hvis du har gigt. Vandets opdrift betyder, at led og muskler ikke overbelastes, så du kan bevæge dig friere og med færre smerter. Mange af vores medlemmer savner især at kunne træne i varmt For mange med svær gigt er det faktisk den eneste mulighed for at træne. Så der er ingen tvivl om, at de ser meget frem til, at svømmehallerne – og dermed også de fleste af landets varmtvandsbassiner – åbner igen. Men det skal naturligvis være sundhedsmæssigt forsvarligt, siger direktør i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind.

Det er bl.a. Gigtforeningen, der står for undervisningen i varmtvandstræning i mange af svømmehallerne. Sidste år havde mere en 10.000 mennesker over hele landet glæde af deres tilbud.

Vi har et kæmpe arbejde foran os
Hvorfor er svømmebadene først placeret i fase 4? Det spørgsmål har Dansk Svømmebadsteknisk Forening forsøgt at få svar på siden planerne for genåbningen blev offentliggjort. Der er ud fra et sundheds- og hygiejnemæssige hensyn intet i vejen for, at svømmebadene kan genåbnes nu.

Svømmebadene er i forvejen underlagt nogle skrappe krav til hygiejne, vand- og luftkvalitet samt ventilation og rengøring, og de kan derfor åbne fuldt forsvarligt

- Vi er bekymrede for, at nogle mennesker vil tro, at man er mere udsat for coronavirus i svømmebadene, siden de først må åbne i fase 4. Vi ved fra WHO og Miljøstyrelsen, at der ikke er større risiko for at blive smittet i vandet med coronavirus end på land, og det skal vi nu have fortalt folk, så de trygt kan besøge svømmebadene igen. Så vi har et kæmpe arbejde foran os, fortæller Lars Norring.

Han fortæller samtidig, at Dansk Svømmebadsteknisk Forening arbejder videre på en fremrykning af genåbning af svømmebadene. 

Casper Holm Skrevet af Casper Holm