Action-cards® kan være med til at redde liv



Sikkerhed er et stort fokusområde for Danske Svømmebade.

Interesseorganisationen har på den baggrund indgået en aftale med firmaet Copenhagen Risk & Safety Group om Action-cards®, som skal være med til at understøtte sikker førstehjælp i landets svømmebade.

Action-cards® er udviklet af Ivan T. Herrmann og giver let og overskuelig adgang til de procedurer, man som ansat i en svømmehal skal følge, hvis der opstår en kritisk situation.

Action-cards® minimerer ifølge Ivan T. Herrmann antallet af beslutninger i kritiske situationer og eliminerer desuden den tvivl, der kan opstå, når det hele brænder på.

- I min tid som studerende og forsker på universitetet gik jeg meget op i, hvordan evidens og statistik kan hjælpe os til at træffe bedre beslutninger. Beslutninger træffes efter min mening bedst ud fra valide informationer. Sammen med dygtige samarbejdspartnere har jeg omsat alt dette til Action-cards®, hvor vi støtter den person, som skal yde førstehjælp, siger Ivan T. Herrmann.

Mikrotræning og uheldsregistrering
De robuste og letanvendelige Action-cards® forholder sig lavpraktisk til en række kritiske hændelser, som ansatte i landets svømmebade kan risikere at skulle navigere i.

Det kunne f.eks. være hjerteanfald eller brystsmerter. Hvis en sådan situation skulle opstå, har kortene fremhævet syv trin, man kan følge for at yde sikker førstehjælp, indtil redningstjenesten ankommer.

Action-cards® kan med andre ord bruges til at træne specifikke situationer med sit personale og sikre, at de har helt styr på deres førstehjælp. Det kan man gøre ved mikrotræning på tidspunkter, der passer ind i en ellers travl hverdag. Uden at man nødvendigvis skal afsætte hele dage til det.

Derudover giver kortene mulighed for nem uheldsregistrering, da de kan udfyldes og scannes ind via en QR-kode. På den måde kan Action-cards® også bruges til at give dokumentation for, at man har gjort de rigtige ting på det rigtige tidspunkt.

Et håndgribeligt værktøj
Flere end 20 svømmehaller har allerede erhvervet sig de brugervenlige Action-cards®.

En af disse er Hørsholm Svømmehal. De købte redskabet umiddelbart inden coronakrisen og planlægger nu et opstartskursus i slutningen af maj, hvor de skal lære at mikrotræne i hverdagen.

- Coronakrisen satte desværre en stopper for vores ambitioner om at komme i gang med vores Action-cards® i 2020 og 2021. Nu er tiden dog inde til, at vi tager fat i spørgsmålet om førstehjælp og sikrer, at vores medarbejdere er klædt ordentlig på til opgaven, siger Søren Strand, idrætsinspektør i Hørsholm Kommune.

- Det er min klare forventning, at vi bliver bedre til at udføre førstehjælp på andre former for hændelser end drukneulykker. Derfor har vi planlagt fælleskurser for ansatte i hele idrætsparken, så vi på tværs får opbygget de rigtige kompetencer.

Hos firmaet bag Copenhagen Risk & Safety Group har man udviklet et supportsystem til Action-cards®, ACT-pack, som gør det endnu nemmere at gennemføre selvstændig mikrotræning til sikker førstehjælp og robust beredskab.

Positivt møde på Christiansborg
Derudover har Ivan T. Herrmann haft mulighed for at fortælle Folketingets sundhedsudvalg om konceptet ved et foretræde i april, hvor der var positiv respons fra bl.a. udvalgsformand Jane Heitmann (V), som selv to gange har stået i situationer, hvor hun ydede livgivende førstehjælp.

- Man håber jo, at man aldrig får brug for det, man lærer på et førstehjælpskursus. Men den dag uheldet er ude, er det helt afgørende, at nogen kan træde hurtigt til, siger Jane Heitmann, som synes, det var interessant at blive præsenteret for konceptet.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Action-cards® kan være en god støtte, hvis man er usikker på at give førstehjælp. Bare det at de hænger synlige i en svømmehal eller en børnehave er med til at skærpe opmærksomheden på at holde vores kompetencer i førstehjælp ved lige, så vi også tør træde til, når det virkelig gælder. For mig vil det være oplagt, at fx skolerne tilbyder systematisk undervisning i førstehjælp, og jeg har derfor anbefalet Ivan at kontakte blandt andre Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, siger Jane Heitmann.  

Ivan T. Herrmann glæder sig over Sundhedsudvalgets positive interesse for kortene og for at styrke vores kompetencer i førstehjælp.

- Mit ønske med Action-cards® har været at udvikle et værktøj, der er med til at redde liv. Hvis det er lykkedes, vil jeg med stolthed kunne se mig selv i spejlet hver morgen, siger Ivan T. Herrmann.

Danske Svømmebade har indgået et samarbejde, der betyder, at medlemmer af foreningen får 10% rabat ved køb af Action-cards®.

Læs mere om konceptet og køb din udgave på www.sikkerhed.action-cards.com/hal-cards

Casper Holm Skrevet af Casper Holm