Antallet af drukneulykker går den gale vej



I årets første seks måneder er der registreret 40 drukneulykker med dødelig udgang i Danmark. Det er ifølge Rådet for Større Badesikkerhed en stigning på 30% i forhold til samme periode sidste år.


Af Casper Holm, Danske Svømmebade

Antallet af drukneulykker i Danmark har været stigende i de seneste 10 år, og 2021 var ingen undtagelse.  
 
Her har Rådet for Større Badesikkerhed nemlig registreret mindst 70 drukneulykker med dødelige udgang. Tager man højde for manglende indrapporteringer, stiger tallet af omkomne ved drukning til i alt 90 personer. 
 
Derudover er fem danskere druknet i udlandet, mens yderligere seks mennesker druknet ved ulykker i Grønland. 
 
Rådet rapporterer desuden om en kedelig udvikling i de første seks måneder af 2022. Her har man registreret 40 druknedødsfald, hvilket er en stigning på omkring 30 % i forhold til samme periode i 2021.  
 
- Det er skræmmende læsning, og vi skal huske på, at hver enkelt drukneulykke udgør en ubærlig tragedie for familie og pårørende, der lider et uerstatteligt tab. Derfor skal der gøres en indsats for at nedbringe denne ulykkesrate, fortæller Erik Bech, formand for Rådet for Større Badesikkerhed. 
 
Badning spiller en mindre rolle 
Dykker man ned i de enkelte indrapporteringer, tegner der sig et billede af, at langt de fleste ulykker er sket ved, at et menneske er faldet i vandet ved et uheld. 
 
I modsætning til hvad mange tror, sker der relativt få drukneulykker i forbindelse med badning ved strande og havnebade. I 2021 har man registreret i alt 10 tilfælde. 
 
Kigger man på svømmehaller og indendørs bassiner, lyder tallet på tre drukneulykker.  
 
De drukneulykker, der skyldes fald på land, sker ifølge Rådet for Større Badesikkerhed typisk ved havnekajer, broer, stier og lignende – ofte langt fra kyster, mens drukneulykker på vandet typisk sker ved fald fra fiskerjoller og mindre både. 
 
Derfor advarer Rådet også generelt om risikoen ved at færdes i nærheden af vand: 
 
– De mennesker, der går alene hjem – især i mørke – skal være opmærksomme på risikoen for uforvarende at falde i vandet, også inde i landet. Det kan lyde banalt, men går man sammen med andre – især hvor der er lyst op – reduceres risikoen for en drukneulykke betydeligt, siger Erik Bech. 

En bekymrende udvikling 
Ifølge statistikerne har antallet af drukneulykker ikke aftaget sig i løbet af de sidste 10 år.  
 
Den udvikling bekymrer Rådet for Større Badesikkerhed, som den 25. juli afviklede tre arrangementer på tværs af hele landet for at skabe opmærksomhed omkring forebyggelse af drukneulykker.  
 
- Det er meget uheldigt og tragisk, at tallene ikke falder, siger Erik Bech, som mener, at landets svømmebade kan spille en rolle i forhold til at vende udviklingen.  
 
Det hænger ifølge formanden sammen et begreb, han kalder ”basale vandkompetencer”.  
 
- Ved at gå i svømmehallen med jævne mellemrum bliver man tryg ved vandet og udvikler automatisk nogle vand- og badekompetencer, der kan være afgørende, hvis uheldet skulle være ude. Kun halvdelen af befolkningen er svømmeduelige, og endnu færre kan redde sig selv og andre. Det skal vi have lavet om på, og her kan svømmehallerne spille en stor rolle, forklarer formanden.  
 
Drukning står på verdensplan for 7 pct. af alle ulykkesrelaterede dødsfald. Det gør drukning til den tredjehyppigste årsag til ulykker med dødeligt udfald. 

Casper Holm Skrevet af Casper Holm