Ballade og uro: Odense Kommune stiller skarpt på konflikthåndtering i svømmehallen



I Odense har man de senere år oplevet et stigende antal konflikter i svømmehallen. Det har fået kommunen til at sætte endnu mere fokus på kompetenceudvikling, så de ansatte klædes ordentligt på til at løse diverse former for konflikter.


Af Casper Holm, Danske Svømmebade


Sikkerhed spiller en stor og væsentlig rolle for de ansatte i landets mange svømmehaller. 


Det gælder først og fremmest i forhold til livredning, men jobbeskrivelsen går også ud på at skabe nogle gode og trygge rammer for de mange badegæster.

Denne tryghed blev for alvor sat på prøve i Odense Kommune i løbet af 2023. Her oplevede en række ansatte flere gange ballade og uro, der gjorde en specifik svømmehal til et så utrygt sted for de øvrige gæster, at kommunen måtte ty til en midlertidig lukning af den pågældende svømmehal.

Lukningen fandt sted, fordi en gruppe unge mennesker ikke ville følge de gængse regler i svømmehallen og lytte til personalets henvisninger.

Større grupper af unge mennesker, der laver ballade, er ikke et ukendt fænomen i kommunens svømmehaller. Sådan lyder det fra Rune Bille, chef for Fritid, Park og Vej i Odense Kommune.

- Vi har i de senere år set en stigning i antallet af sager, hvor badegæster har opført sig forkert og skabt ballade. Svømmehallen skal være et trygt sted at befinde sig, så de sager skal vi til livs, forklarer han.

Kompetenceudvikling
For at komme problemerne til livs har Odense Kommune tilbudt en række medarbejdere at komme på diverse former for konflikthåndteringskurser.

På den måde kan kommunen klæde de ansatte bedre på til lignende situationer i fremtiden.

- Som arbejdsgiver er det vores fornemmeste opgave, at de ansatte ude i svømmehallerne er trygge i forhold til deres arbejdsopgaver. Det kan vi være med til at understøtte ved at sætte fokus på kompetenceudvikling i forhold til f.eks. konflikthåndtering, siger Rune Bille og tilføjer:

- Den umiddelbare respons fra vores personale har været, at kurserne har været nyttige i forhold til at angribe situationerne på en anden måde, så de ikke eskalerer. Det er vi selvfølgelig glade for, men vi vil fortsat have fokus på udfordringen og opfordre til løbende efteruddannelse.

Mød Rune Bille på årsmødet
Konflikthåndtering kommer til at spille en vigtig rolle på Danske Svømmebades årsmøde i 2024.

Det bliver omdrejningspunktet for en stor del af konferenceprogrammet på dag 1, hvor Rune Bille kommer på besøg og fortæller mere indgående om de udfordringer, man har oplevet i Odense.

Læs mere om programmet og tilmeld dig årsmødet på Danske Svømmebades hjemmeside

Casper Holm Skrevet af Casper Holm