Danske Svømmebade får ny formand



En formand takker af

 

Af Lars Norring, afg. Formand; Danske Svømmebade 

Alle gode ting får en ende – således også mit formandskab i Danske Svømmebade. Mine ansættelsesforhold har ændret sig, og jeg er derfor ikke længere tilknyttet et A-medlem af Danske Svømmebade. Det betyder desværre, at jeg må sige farvel til både bestyrelsen og formandsposten i Danske Svømmebade efter mange gode år. Jeg blev valgt til bestyrelsen i 2013, og har fungeret som først kasserer og nu siden 2018 som formand. Det har været en stor ære og fornøjelse at stå i spidsen for den levende og toneangivende interesseorganisation, som foreningen har udviklet sig til i de sidste 15 år. 

Vi har i min tid som formand haft fokus på vidensdeling og forskningsprojekter, som i fremtiden vil sætte både kommuner, svømmebadsledere og brugere i stand til at projektere og udvikle vores offentlige svømmebade baseret på fakta og reel viden frem for synsninger og formodninger om hvordan tingene er og fungerer. 

Det har været et mantra for mig, at vi som interesseorganisation både kan stå i spidsen for og bidrage til en vidensbaseret tilgang til drift og udvikling af vores svømmebade – og derfor er det også med stor stolthed, at jeg oplever, at vi qua vores gode samarbejdsrelationer med andre aktører i branchen formår at påvirke de rammebetingelser, som vi driver vores svømmebade under. 

De sidste 1½ år har selvfølgelig været særdeles udfordrende både for det enkelte svømmebad og for vores organisation. Det har både været interessant og lidt skræmmende at opleve, hvordan regulering af offentlige svømmebade er blevet reguleret under pandemien, hvor det i lange perioder har været fuldstændigt umuligt at få et klart svar på, om vi var underlagt Kulturministeriet eller Erhvervsministeriet.  

Der er ingen tvivl om, at udfordringer stammer fra manglende viden – ministerierne har ikke detaljeret indsigt i hverken driften af svømmebade eller af branchens opbygning, og de læner sig derfor op ad de store idrætsorganisationer, som dermed kommer til at tale hele branchens sag, selv om deres interesse jo primært er de organiserede idrætsudøvere og ikke faciliteterne. 

Derfor har vi også indgået et lidt mere formaliseret samarbejde med HI og IFFD, der ligesom os repræsenterer faciliteterne, fordi vi ved at stå sammen kan skabe en stærkere stemme med faciliteterne som udgangspunkt. Den stemme er og bliver afgørende for vores muligheder for at udvikle vores svømmebade, og jeg er sikker på at bestyrelsen i Danske Svømmebade vil fortsætte arbejdet med at opbygge og vedligeholde de gode relationer til både ministerier, styrelser og samarbejdspartnere. 

Tak for tilliden og de mange gode år i foreningen! 

Lars Norring 

En formand træder til

Mette Bendstrup, Formand, Danske Svømmebade 

Sikke nogle sko, der skal fyldes!  

Jeg er ekstremt stolt og beæret over, at en samlet bestyrelse har peget på mig til at overtage formandsposten efter Lars, der har gjort et fantastisk arbejde med at opbygge relationer til vores gode samarbejdspartnere i HI, Dansk Svømmeunion, IFFD, KL, LOA og Idan – som Lars selv siger, så er samarbejdet med andre organisationer, der ser verden fra facilitetens synspunkt afgørende for vores muligheder for at have en stemme i det politiske landskab, og derfor bliver det en af mine fornemste opgaver at pleje og videreudvikle disse relationer. 

Projektet Fremtidens Svømmefaciliteter, som er i sin afsluttende fase, har skabt et godt grundlag for at fortsætte den vidensbaserede tilgang til drift og udvikling af svømmebade, som vi med Lars i spidsen har været fortaler for. Vi skal forholde os til behov, ønsker og bæredygtig drift, når vi projekterer både nye svømmehaller og renoveringsprojekter. 

Og netop bæredygtighed kommer til at fylde i foreningens arbejde de kommende år. Vi er nødt til som branche at tage initiativet og sikre os, at vi bidrager konstruktivt til indfrielsen af de 17 Verdensmål, så vi ikke pludseligt befinder os i en situation hvor der bliver pålagt os umulige restriktioner. 

Bestyrelsen har desuden stort fokus på arbejdet med sikkerhed i vores svømmebade, og det arbejde fortsætter vi. Vi vil fortsat arbejde på at få ensrettede og nationale krav til sikkerheden i vores svømmefaciliteter – både hvad angår sikkerhedsudstyr og livreddernes uddannelsesniveau.  

Vi ønsker os en ensretning, fordi vi ved, at der er meget stor forskel på både krav og tilsyn rundt omkring i landet, og det ønsker vi at gøre noget ved. En naturlig del af det arbejde, er naturligvis også den løbende udvikling af vores Erhvervslivredderprøve, som udvikles og administreres i samarbejde med en lang række andre organisationer – det kan du læse mere om inde i bladet. 

Det er med stor ydmyghed og respekt for foreningens rolle, som fortaler for alle svømmebade med offentlig adgang, at jeg pr. 1. december overtager formandsposten – det er kun muligt, fordi jeg ved, at vi har en god og kompetent bestyrelse, så vi kan løfte i flok på alle fronter. 

Tak for tilliden! 

Mette Bendstrup 

Skrevet af Maj-Britt Marschall