Det begynder med en god dommer



Af Anita Leth Jensen, Danske Svømmebade

Erhvervslivredderprøven er vigtig for Liselotte Jakobsen, for e-prøven indeholder de elementer, som en kvalificeret livredder skal besidde. Derfor har hun i de sidste par år talt meget samt vidt og bredt om erhvervslivredderprøven i håb om, at flere svømmebade følger trop og lader deres medarbejdere uddanne til henholdsvis erhvervslivredder- samt dommer.

Som vi har skrevet om i det seneste nummer af magasinet Svømmebadet, kæmper vi lige nu for at få erhvervslivredderprøven på den politiske dagsorden, og vi håber, at der kommer en lovgivning, der stiller krav om, at alle livreddere, der er ansat i offentlige svømmebade, skal have en gyldig erhvervslivredderprøve.

Der er dog en ting, vi ofte glemmer, når vi taler om erhvervslivredderprøven.  

Det begynder med en dygtig dommer, så kort kan det næsten siges, og derfor skal der mere fokus på dommergerningen, fortæller Liselotte Jakobsen.

- Når vi snakker om e-prøven, er det ofte aspiranterne, vi har fokus på. Men det hele begynder med en god og veluddannet dommer. En erhvervslivredderdommer skal forny sit dommercertifikat en gang årligt ved et dommerseminar, hvor der er fokus på vedligeholdelse af dommerkompetencer, udvikling og netværk blandt dommerne. Det årlige dommerseminar er med til at sikre et højt og ensartet kvalitetsniveau blandt dommerne over hele landet, og man kan være sikker på, at uanset hvilken dommer, der kommer ud at prøvebedømmer, så har de samme viden og samme kvalitetsniveau, fortæller Liselotte Jakobsen.

Stor ros til lederne

Det årlige dommerseminar foregår over to dage, hvor medarbejderne derfor skal undværes hjemme i svømmebadet, men Liselotte Jakobsen oplever stor opbakning fra lederne. 

- Det er min generelle oplevelse, at mange ledere i svømmebadene bakker op om deres medarbejderes uddannelse. Det gælder både de medarbejdere, der uddanner sig til erhvervslivredder og dem, der er dommere. Mange steder er der plads til træning i arbejdstiden og ikke mindst frihed med løn, når prøven skal fornyes eller dommeren skal på det årlige erhvervslivredderdommerseminar. Jeg håber, at endnu flere vil følge de gode eksempler og anerkende dommerseminaret på niveau med et hvert andet kursus, som vi sender vores medarbejdere afsted til i arbejdstiden, siger Liselotte Jakobsen.

For at blive erhvervslivredder skal ansøgeren være minimum 18 år og være fastansat livredder på et svømme- og badeanlæg. For at blive erhvervslivredderdommer skal ansøgeren være fyldt 21 år og have aflagt erhvervslivredderprøven samt være ansat i en svømmehal i minimum et år ud af en toårig periode og fortsat være ansat i en svømmehal.

Hvad koster det?

Erhvervslivredderprøven koster 220 kr. pr. medarbejder en gang årligt, når prøven skal fornyes. Det enkelte svømmebad eller livredderaspiranten rekvirerer selv en erhvervslivredderdommer (find en dommer i dit område her.)

Hele beløbet betales til Dansk Svømmeunion, som står for det administrative omkring prøven. Dommeren får 100 kr. pr. prøve, og beløbet er skattefrit. En dommer må max. tage fire prøver pr. dag.

Støt op om et nationalt kvalitetsniveau

For Liselotte Jakobsen skal der lyde en klar appel til alle landets svømmebadsledere.

- Bak op om e-prøven. Indtil vi forhåbentlig får en lov på området, har vi alle et ansvar for at bakke op vores medarbejderes uddannelsesniveau. Hvis vi alle bruger den samme prøve, er det en national kvalitetssikring af både livreddernes og dommernes kvalitetsniveau, slutter Liselotte Jakobsen.

 

Om Liselotte Jakobsen

Liselotte Jakobsen er til dagligt assisterende halinspektør i Køge Svømmeland, bestyrelsesmedlem og kasserer i Danske Svømmebade samt repræsentant for foreningen i koordinationsudvalget for erhvervslivredderprøven.

Hun er naturligvis også selv uddannet både erhvervslivredder samt erhvervslivredderdommer

Skrevet af Maj-Britt Marschall