Energikrise: Fem små steder at spare i hverdagen



Verdenssituationen presser priserne på energi og gør det svært at holde budgettet i svømmebadet. Selvom regeringen ønsker en grønnere omstillingen hurtigt, så er de grønne tiltag alligevel ting, der kræver økonomi og ikke mindst tid at installere. Derfor har Svømmebadet samlet nogle forslag – de lavthængende frugter – som er steder, hvor man kan starte med at kigge, hvis man ikke allerede har gjort det.


Af Maj-Britt Marschal, Danske Svømmebade


Skift al belysningen til LED 
Vi starter det mest oplagte sted – selve belysningen. Det er nok også her, at langt de fleste – hvis ikke alle - allerede har lavet skiftet. Men sidder man derude og er ikke lige nået til den del på to-do-listen, så kan det faktisk være en rigtig god idé at skifte til LED pærer.  
 
Ifølge en artikel fra Ritzau viser tal fra SEAS-NVE, at der kan være penge at hente ved at sikre, at alle pærer, der kan skiftes til LED, bliver det. En glødepære giver lys i omtrent 1000 timer, hvorimod en LED-pære lyser i omtrent 10.000 timer, til en brøkdel af prisen.   
 
Installér lyssensorer  
En anden mulighed er installationen af lyssensorer, der sikrer, at lyset kun er tændt, når der er folk i rummet. Mange vil i løbet af en arbejdsdag gå til og fra rum, og enten undervurdere hvor længe de skal være væk, eller overvurdere hvor ofte rummet skal bruges i løbet af dagen og vil derfor lade lyset brænde, for lethedens skyld.  
 
Med sensorer der selv slukker lyset efter et set tidspunkt, er der ikke fare for, at man kommer til at bruge unødig strøm på at belyse et rum, der ikke bliver brugt. Det kommer selvfølgelig med en udgift til installationen og er samtidig individuelt, hvor stor en besparelse, det reel vil bringe for den enkelte svømmehal. Alligevel er det et fornuftigt sted at kigge, hvis der skal spares energi. 
 
Brug adfærdsdesign 
Hvis der ikke allerede er installeret lyssensorer, og der ikke er rum i budgettet til, at det bliver muligt, er en billigere løsning brug af adfærdsdesign til at minde folk om at slukke lyset. For at kunne lykkedes med at ændres folks adfærd, og vænne dem til at slukke lyset, for eksempel hver gang den sidste forlader lokalet, er det vigtigt, at det bliver gjort så let for dem som muligt, og at det samtidig ikke bliver en løftet pegefinger. 
 
Det kan for eksempel gøres ved at sætte et simpelt ”Tak, fordi du slukker lyset efter dig” eller ”Hjælp os med at spare – sluk lyset, når du forlader lokalet” op ved kontakten ved døren, eller ved dørhåndtaget, så det bliver en venlig reminder.  
 
Installer stand-by funktion på sauna 
Hos mange svømmehaller er saunaen en af de helt store syndere, når det kommer til energi. Det er til gengæld også en af de ting i svømmehallen, der ofte er rigtig godt besøgt, men det er sjældent, at der er lige mange besøgende i løbet af hele dagen.  
 
Derfor kan det også være en forholdsmæssig stor udgift, hvis den står tændt i hele åbningstiden, men reelt set kun benyttes i halvdelen. Så for de svømmebade, der ikke er interesserede i helt at lukke ned for saunaen, kan det være en muligt at få installeret en standby funktion, der gør, at folk selv kan tænde den, når de skal bruge den. På den måde vil den bruge lavere strøm, når den ikke er i aktiv brug. 
 
Muligheden for dette kommer selvfølgelig også med nogle omkostninger og varierer fra producent til producent, men det er altså endnu et sted, man kan se efter justeringer. 
 
Saml aktiviteter fra flere svømmeanlæg 
Har man som kommune flere svømmeanlæg kan man sidst men ikke mindst overveje at samle aktiviteterne og på den måde spare energien. Det har desuden den effekt, at man opretholder et vist aktivitetsniveau og en mængde af forskellige tilbud, der stadig gør det attraktivt at tage i svømmehallen.  

Casper Holm Skrevet af Casper Holm