Svømmestadion Danmark vil fremskynde den grønne omstilling



Stigende energipriser har fået Sport & Event Park Esbjerg til at tænke kreativt og fokusere endnu mere målrettet på en grønnere fremtid.


Af Casper Holm, Danske Svømmebade

Svømmestadion Danmark er med sine 10.000 kvm2 et af landets største svømmeanlæg. 
 
Det store svømme- og badeland er som mange andre idrætsfaciliteter presset af stigende energipriser. Sport & Event Park Esbjerg (SEPE), som driver Svømmestadion Danmark, forventer i den forbindelse ekstra driftsomkostninger for omkring 3-5 millioner på tværs af alle institutionens anlæg, der også tæller tør- og skøjtehaller. 
 
Niels Bækgård, der til daglig er direktør i SEPE, har på den baggrund igangsat et større arbejde, der på den korte bane skal sikre energibesparelser og som på længere sigt skal fremskynde den grønne omstilling. 
 
Det har SEPE gjort ved at afsætte en mængde af deres egenkapital, der egentlig var hensat til vedligehold, til at udvikle et idékatalog i forhold til mulige grønne investeringer. 
 
- De stigende energipriser har givet os et endnu større incitament til at sætte fokus på energibesparelser og vores grønne profil. Derfor får vi nu lavet et overordnet idékatalog med mulige projekter i 2022 og fremefter, forklarer Niels Bækgård. 
 
Stort og småt 
Selvom idékataloget fortsat er under udarbejdelse, tegner der sig allerede nogle spændende tanker, påpeger Henrik Due, afdelingsleder for teknik og drift i SEPE.  
 
- Vi har relativt let kunne udpege nogle områder, hvor vi med fordel kan optimere. Det har vi gjort ud fra både kortsigtede og langsigtede perspektiver. Nogle af indsatserne er store, men vi har også fundet en række lavthængende frugter, vi kan gå i gang med relativt let. 
 
Her peger Henrik Due f.eks. på optimering af ventilation og CTS-systemer. To ting, der ikke nødvendigvis behøver at koste en bondegård.  
 
Derudover fremhæver afdelingslederen interessante punkter som varmegenvinding i forbindelse med køleanlæg, optimering af anvendelse af overskudsvarme, solvarmeanlæg og diverse former for belysning.  
 
Alle elementer bliver noget, SEPE på et tidspunkt kommer til at kigge på. I første omgang har man dog valgt at fokusere på energibesparende tiltag i Svømmestadion Danmark og Granly Hockey Arena, da de uden sammenligning er de mest energitunge bygninger at drifte.  
 
- Svømmebade og ishockeyhaller er utrolig dyre at holde i drift. Derfor fokuserer vi benhårdt på at finde grønne alternativer, der samtidig kan give os en besparelse nu og her, siger Henrik Due.    
 
FNs Verdensmål 
På trods af en forventelig merudgift på 3-5 millioner kroner er folkene bag Sport & Event Park Esbjerg fortrøstningsfulde i forhold til fremtiden.  
 
Det hænger sammen med, at institutionen i flere år har taget ansvar for at bidrage til en bæredygtig udvikling. I Svømmestadion Danmark har man løbende renoveret, udskiftet pumper og ventilationsanlæg, ligesom man har installeret solcelleanlæg på et større areal af tagfladen. 
 
Bæredygtighedsdagsordenen er med andre ord ikke ny for folkene i SEPE 
 
- FN’s Verdensmål har været en fast del af vores strategiplan i flere år. Vi har løbende optimeret og afsat midler til energiforbedrende initiativer. Derfor skal idékataloget og de enkelte energioptimeringstiltag også ses i en større kontekst, siger Niels Bækgård og understreger, at situationen på sigt selvfølgelig kan ændre sig. 
 
- Hvis de her priser bliver ved, så står vi over for nogle lidt kraftigere valg. Så bliver det nemlig et valg i forhold til enten at ændre den service, vi yder, eller få et øget tilskud fra kommunen. 
 
Selvindsigt
Selvom situationen ikke umiddelbar er kritisk for Svømmestadion Danmark og SEPE, har de stigende energipriser alligevel været en øjenåbner for den selvejende institution.  
 
Den har således fået SEPE til at opprioritere dét arbejde, man i forvejen har været i gang med. Derfor mener Niels Bækgård også, at svømmehaller og idrætsanlæg skal kigge indad og gå konstruktivt til de stigende energipriser. 
 
- Jeg vil gerne opfordre alle foreninger og institutioner til at gøre det samme, som vi har gjort med hensyn til idékataloget. Det nytter ikke noget at sætte sig ned i et hjørne og give op. Lad os i stedet kigge indad på egen virksomhed og se hvilke muligheder, der er i den her krise. 

Casper Holm Skrevet af Casper Holm