Forholdsregler mod corona i forbindelse med aflæggelse af erhvervslivredderprøven



Er du i tvivl om hvilke forholdsregler, der skal tages i forbindelse med aflæggelse af erhvervslivredderprøven, så læs med her.

I uddannelsesudvalget for erhvervslivredderprøven har DSF i samarbejde med Dansk Svømmeunion og HI forsøgt at tænke forholdsregler mod smittefare ind i erhvervslivredderprøven, for at du som leder for dine medarbejdere og for dig som er erhvervslivredder kan føle dig tryg ved aflægning af prøven. Hvor intet er angivet kan prøven tages i sin oprindelige form.

Vi baserer vores anbefalinger på baggrund af retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, fra Kulturministeriet samt anbefalinger fra Dansk Råd for Genoplivning.

Vi anerkender, at der blandt nogle prøvetagere er stor utryghed omkring bassindelen, for så vidt den tætte fysiske kontakt. Er du særligt udsat eller har andre grunde til at søge dispensation på dele af prøven, bedes du kontakte sekretariatet i Dansk Svømmeunion ved Christina Borring på 51663967.

Helt overordnet gælder følgende 5 anbefalinger:

  • Følg Sundhedsstyrelsens retningslinjer for god hygiejne.
  • Prøverne aflægges i faste grupper af fx tre personer med den samme dommer.
  • Alle prøvetagere har deres egen førstehjælpsdukke eller evt. deres egen ansigtsmaske og lungepose, som skiftes for hver prøvetager. Alternativt kan prøvetager benytte egen pocketmask.

Det er ikke nok at spritte dukkens ansigt mellem hver prøvetager.

  • Hjælpere til afhentning af udstyr spritter hænder af, før udstyret hentes.
  • Prøvetager må gerne lægge et medie i stabilt sideleje, men skal undgå at tjekke for vejrtrækning. Alternativt må prøvetager tale om stabilt sideleje for at undgå fysisk kontakt på land.

Erhvervslivredderprøven består af en anlægsdel og en bassindel.

Anlægsdel

1 m afstand mellem dommer og prøvetager

Bassindel
1. Udspring fra bassinkant efterfulgt af 200 meter. De første 150 meter er fri svømning uden tidskrav, de sidste 50 meter skal være med overblik, dvs. brystsvømning eller polocrawl på maksimalt 1 min. 30 sek.

2 m afstand til andre svømmere i bassinet

  1. To på hinanden følgende dykninger fra vandtrædning til bassinbund efter bjærgerdukke. Der må maks. være 30 sekunders pause inden første dyk og imellem dykkene
  2. Undsætning af panisk person med hjælpemidler evt. med redningstorpedo, båre eller andet flydemiddel. Ingen unødig pause på kanten før undsætningen.

Forsøg at have mindst muligt fysisk kontakt

  1. Ét frigørelsesgreb, 5 meter bjærgning af panisk svømmer, efterfulgt af 10 meter bjærgning af bevidstløs person til kant, samt optagning af medie i samarbejde med hjælper. Derefter startes trinvis førstehjælp til bevidstløse med normal vejrtrækning.

Vi anbefaler, at frigørelsesgreb sker ved at medie tager fat i enten arm på prøvetager eller ”angriber” bagfra for at undgå tæt ansigt-til-ansigt

Trinvis førstehjælp til bevidstløse med normal vejrtrækning vises på en dukke, som ligger klar ved optagningsstedet. Mediet bliver afslutningsvis lagt i stabilt sideleje UDEN at tjekke vejrtrækning. Der tales dog om, hvor ofte man tjekker vejrtrækning.

  1. Inden for 1 minut efter øvelse 4 udføres følgende: Udspring fra bassinkant efterfulgt af skrå dykning efter bjærgedukke, som er udlagt 10 meter fra udspringsstedet på bassinets dybeste sted. Bjærgning og optagning af medie udføres uden hjælper. Klargøring til trinvis førstehjælp til en druknet voksen med hallens udstyr, som ankommer 1 minut efter alarmering af hjælper. Førstehjælp med hjælper og hallens udstyr fortsætter i minimum i 3 minutter. Aspiranten skal betjene hallens udstyr. 

Øvelse udføres som beskrevet, dog gives/vises trinvis førstehjælp til bevidstløse uden normal vejrtrækning udelukkende på en dukke.

  1. Direkte efter afslutning af HLR med hallens udstyr til voksne, vises HLR til enten spæd eller junior, samt der stilles 3 spørgsmål i almen førstehjælp, eksempelvis pludseligt opstået sygdomme eller tilskadekomst.

Husk også her egen ansigtsmaske og lungepose eller egen pocketmask. Dukker sprittes af før og efter brug.

Desuden skal aspiranten have kendskab til: Kunstigt åndedræt i vand – indblæsninger gives lettest ved kant eller dybder hvor redderen kan bunde. Aspirant skal kunne håndtere spineboard, til optagning eller håndtering af udspringer med skade på nakke, i samarbejde med hjælper.

Spineboard sprittes af før og efter brug, hvis det bruges på kanten

Skrevet af Maj-Britt Marschall