Fritagelse fra coronapas



Af Anita Leth Jensen, Danske Svømmebade 

I forbindelse med genåbningen af landet har politikerne besluttet at indføre krav om fremvisning af et coronapas. Hvis der ikke kan fremvises gyldigt coronapas, kan der ske bortvisning. Det er samtidig op til det enkelte svømmebad at fastsætte egne lokale regler for, om gæster, der er fritaget for coronapas, skal afvises.

Der er imidlertid mange voksne, der af medicinske, fysiske eller psykiske årsager ikke kan lade sig teste uanset om testen foretages ved podning i halsen eller i næsen, og de kan derfor blive fritaget for kravet om fremvisning af coronapas.

Undtaget for krav om fremvisning af coronapas

Kravet om coronapas gælder ikke for følgende:

  1. Børn under 15 år (dog under 18 år i lokaler, hvor der udøves idræts- fritids- og foreningsaktiviteter)
  2. Personer der af medicinske årsager ikke bør få foretaget en COVID-19 test
  3. Personer, der som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelseikke bør få foretaget en COVID-19 test

Se mere i kapitel 6 i bekendtgørelsen om kravet om/fritagelse for coronapas

Dokumentation

Der gælder efter de gældende regler dog ikke krav om dokumentation for fritagelse af coronapas. Den besøgende, brugeren mv. er således ikke forpligtet til at fremvise f.eks. en lægeerklæring, der viser, at vedkommende ikke er omfattet af krav om coronapas.

Det er vigtigt at understrege, at tvivlen skal komme den besøgende mv. til gode. For at en forening, institution, facilitet eller anden ansvarlig for aktiviteten kan leve op til sin forpligtelse i forhold til kontrol af coronapas, er det samtidig vigtigt, at det fremstår troværdigt, at den besøgende mv. er undtaget krav om coronapas.

Læs mere i retningslinjerne nederst på side 7 om dokumentation for fritagelse af coronapas.

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside om situationer, hvor besøgende, brugere mv. kan være undtaget fra test. Se mere her

Svømmebadene må altså gerne tage imod personer, der er undtaget for krav om fremvisning af coronapas, og de er ikke forpligtede til at afvise disse personer.

Omvendt de, ifølge coronahotline, gerne afvise personer, der er undtaget for at fremvise coronapas. Som vi skrev indledningsvist, er det altså op til det enkelte svømmebad at fastsætte egne lokale regler for, om gæster, der er fritaget for coronapas, skal afvises.

Skrevet af Maj-Britt Marschall