Høje priser bremser fortsat nye svømmebadsbyggeri



En ny opgørelse fra foråret 2023 viser, at det fortsat er omkring 20 % dyrere at bygge svømmehaller sammenlignet med 2022. Det har fået flere kommuner til at udsætte eller skrinlægge planlagte projekter. De høje priser kan dog vise sig at få andre – og mere alvorlige - konsekvenser, mener svømmebadsrådgiver.


Af Casper Holm, Danske Svømmebade


Hvis du har læst med i Svømmebadet i det seneste år, har det været svært at undgå artikler om stigende materialepriser og udsættelser af planlagte byggeprojekter.


Op til flere kommuner har nemlig set sig nødsaget til at udsætte nye svømmebadsbyggerier, fordi priserne er steget som en konsekvens af høj inflation, krig i Ukraine og stigende renter.

Selvom situationen efterhånden har normaliseret sig, er priserne fortsat høje, hvis man sammenligner med 2022. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Niras.

Rådgivningsvirksomheden kiggede i foråret 2023 nærmere på en række budgetter fra starten af 2022 og kunne i den forbindelse konkludere, at priserne er steget med omkring 20 %.

Den store prisstigning betyder ifølge senioringeniør Klaus Rask Petersen, at branchen i øjeblikket er en smule afventende i forhold til at bruge penge på renoveringer og nybyggeri.

- Når ting bliver dyrere, er det helt normalt, at man bliver lidt mere forsigtig. Det oplever vi i høj grad på svømmebadsområdet, hvor det i forvejen er rigtig dyrt at bygge nyt eller renovere, siger senioringeniøren, som også sidder i bestyrelsen hos Danske Svømmebade.

En ny hverdag
I foråret 2022 var det især krigen i Ukraine, der pressede byggebranchen, fordi en række gængse materialer som træ, beton og kobber steg voldsomt i pris.

Priserne har siden da stabiliseret sig, men det har ikke haft nogen nævneværdig betydning for det samlede prisniveau. Klaus Rask Petersen mener derfor, at branchen skal indstille sig på, at de højere priser er kommet for at blive.

- Jeg tror, vi skal vænne os til en hverdag, hvor tingene er blevet dyrere, end de var i slutningen af 2021 og starten af 2022. Priserne kommer ikke til at falde med 20% inden for de næste år, spår senioringeniøren.

Lignede tanker finder man hos Bygherreforeningen, som beretter om ekstraordinært mange udsættelser af ellers planlagte byggeri i 2023.

- Vi kommer fra et vanskeligt 2022 med stor usikkerhed, hvor mange bygherrer også udskød deres byggeprojekter, fordi byggepriserne steg kraftigt som følge af stigende og usikre materialepriser og energipriser. Selvom meget tyder på, at usikkerheden er faldet en smule, så har mange stadig svært ved at få enderne til at mødes, siger områdechef i Bygherreforeningen, Jesper Malm, i en pressemeddelelse og uddyber:

- 30 % af alle planlagte projekter i år er allerede efter første kvartal blevet udskudt eller sat i bero. Det er markant mere end de foregående to år. Her var det blot 16 %, som var blevet udskudt på nuværende tidspunkt.

Konsekvenser for byggeriet
De stigende priser har som nævnt fået en lang række kommuner til at udsætte færdigplanlagte og finansierede projekter.

Det er bl.a. tilfældet i Helsingør, hvor man oprindeligt havde afsat 111 mio. til byggeriet af en ny svømmehal. Prisen er sidenhen vokset til 152 mio. for det samme projekt, hvilket er en prisstigning på 37 %.

De høje priser kan ifølge Klaus Rask Petersen vise sig at få betydning for det færdige byggeri. Det hænger sammen med, at kommunerne som bygherre generelt er nødsaget til at prioritere og skære i projekterne, hvis de gerne vil have dem realiseret. Alternativt skal der findes flere penge.

- Jeg kan godt frygte, at man lokalt vælger at skære i scoopet og gøre projekterne mindre, end det oprindeligt var planlagt på grund af de stigende priser. Det kan have den konsekvens, at vi får bygget nogle svømmeanlæg, der ikke er så gode, som de oprindeligt var tiltænkt, siger senioringeniøren og tilføjer:

- Lad os i stedet se på prisstigningerne som en god anledning til at genbesøge projekterne og spørge os selv, om vi har valgt de rigtige løsninger. Det er bedre end at handle i ren afmagt og frustration.

Alternative løsninger

En mulig løsning på problematikken omkring de stigende byggepriser kan ifølge Klaus Rask Petersen også være at genbesøge en gammel bygningsmetode, man tidligere har opereret meget med.

For år tilbage var det nemlig yderst populært at snakke om fasebyggeri, hvor man opdeler sit projekt i mindre bidder og bygger det løbende. Det kan ifølge senioringeniøren gøre det hele lidt mere overskueligt i forhold til økonomien, da den er spredt ud over flere år.

Metoden kan ifølge Klaus være en smule vanskelig ved nybyggeri, men den er særdeles anvendelig, når snakken falder på renoveringer.

- Når økonomien er presset, er det måske en bedre idé at udføre sit projekt i mindre faser, hvor man tager højde for, hvad der er vigtigst nu og her. Det gjorde man i gamle dage med stor succes.

Når alt kommer til alt, erkender Klaus Rask dog, at svømmebadsbranchen står overfor en udfordring, der kan trække lange tråde ind i fremtiden. Hvis kommuner og andre bygherrer ser sig nødsaget til at nedskalere deres projekter på grund af økonomien, risikerer de ifølge senioringeniøren at stå med en masse nye anlæg, som ikke lever op til de krav, vi normalt opstiller til fremtidens svømmeanlæg.

- Der er ingen tvivl om, at der skal træffes nogle svære beslutninger rundt omkring i kommunerne i disse tider. Vil man nedskalere sine projekter eller vente, indtil der er flere penge? Jeg kan ikke svare på, hvad der er den rigtige løsning, men jeg kan opfordre til, at man lokalt genbesøger projekterne og stiller sig tre afgørende spørgsmål: Hvem bygger vi anlægget til? Hvad bygger vi? Og hvorfor? Kan man svare på de tre spørgsmål, er man godt på vej, lyder det afslutningsvist fra Klaus Rask Petersen.


Casper Holm Skrevet af Casper Holm