HVLS-ventilatorer forbedrer indeklimaet i Gladsaxe Svømmehal



Dagligdagen i svømmehallen kan bringe en række forskellige udfordringer. Heldigvis findes der løsninger på det meste, selvom man nogle gange er nødt til at tænke i helt nye baner. Det var netop, hvad Gladsaxe Svømmehal gjorde, da de oplevede, at indeklimaet gav nye udfordringer i svømmehallen.


Af Maj-Britt Marschall, Danske Svømmebade


- Vi oplevede, at de gæster, der kom og brugte hallen som de allerførste om morgenen, fortalte, at indeklimaet slet ikke var til at være i. Mængden af THM’er ved vandoverfladen om morgenen gjorde, at det blev rigtig ubehageligt for dem at svømme. Deres løsning var så, at de åbnede dørene ud til, for at få mere friskluft ind, og det er altså en rigtig dårlig ide, lyder det indledningsvist fra Lars Køhler, der er stadioninspektør i Gladsaxe.

De åbnede døre gjorde, at Gladsaxe Svømmehal satte jagten ind på en løsning, der kunne gøre indeklimaet bedre og sikre, at gæsterne ikke følte, at det var nødvendigt at åbne dørene.

Efter et oplæg fra Nordicco på Danske Svømmebades årsmøde vendte Lars Køhler og hans kollegaer blikket mod deres HVLS ventilatorer, der hjælper med at opblande luften.

- Vi synes, det var en interessant tilgang, vi ikke umiddelbart havde set før, og vi kunne godt se det fornuftige i, at de her ventilatorer kan hjælpe med at blande luften. Både så THM’er ikke ligger lige over vandet, og så den varme luft, der ellers ligger oppe under taget bliver mixet med resten af luften i hallen.

Mindre friskluft, men bedre klima
Efter Gladsaxe fik installeret ventilatorerne i juli måned, har der været et løbende arbejde med at måle på effekterne og optimere dem. En af de effekter, de allerede nu kan se, er ifølge Jørgen Vienberg, der er ejendomstekniker i Gladsaxe Svømmehal, indeklimaet, der er blevet mærkbart bedre.

- Især livredderne, som går derinde i mange timer, har oplevet en forskel, og synes det virker godt. De er glade for det. Men også vores gæster kommer og siger, at de kan mærke en forskel, fordi luften føles varmere, så det har uden tvivl gjort noget ved komforten, fortæller han.

Fra 24.000m3 til 16.0003 luft
En anden gevinst er de besparelser, det har medført at få installeret HVLS ventilatorer.

Eftersom l ventilatorerne hjælper med at opblande luften, er der ikke samme behov for at tilføre lige så meget friskluft til hallen gennem ventilationsanlægget, hvilket har medvirket til, at de i løbet af de sidste par måneder har kunnet skrue betydeligt ned for luftmængden i svømmehallen.

- Vi kørte før med 24.000 m3 i timen. Så landede vi på 20.000 m3 i timen. Nu er vi nede på 16.000 m3 i timen. Og det er det store ventilationsanlæg i svømmehallen med 50m-bassin. Det har givet os nogle gode besparelser udover vores komfort, som er blevet bedre. Jeg tror, vi har været heldige at finde balancen. Ventilatorerne kører 24 timer i døgnet, siger Jørgen Vienberg.

Besparelser på både fjernvarme og el
Det betyder samtidig også, at den ændrede drift har givet økonomiske besparelser, når de sammenligner med samme tidspunkt sidste år.

Ifølge Gladsaxes tal er fjernvarmeforbruget for august måned faldet fra 22,9 MWh i 2021 til 17,1 MWh i 2022. Samme tendens gør sig gældende for september, hvor varmeforbruget er faldet fra 50,5 MWh samme måned sidste år til 42,3 MWh i år.

Også på elforbruget har de kunne mærke forskel sammenlignet med sidste år. August og september var der procentvise besparelser på henholdsvis 37,4 % og 52,9% sammenlignet med samme måneder i 2021.

At Gladsaxe Svømmehal har oplevet en nedgang i forbruget på begge områder, glæder Lars Køhler.

- Det har været vigtigt for os, i valget om at få installeret de her ventilatorer, at det faktisk kunne betale sig fra et energi- og økonomisk perspektiv også. Det er altid vigtigt for os, når vi træffer beslutninger om nye installationer, at udgiften til det kan tjenes hjem inden alt for længe, og det virker vores tal til at bekræfte.

- Det har helt sikkert været det rigtige valg for os at få dem installeret. Vi er meget begejstret for de resultater, vi allerede nu ser – både på indeklimaet og energiforbruget, så vi har faktisk allerede bestilt samme system til Bagsværd Svømmehal, afslutter han.

Casper Holm Skrevet af Casper Holm