IDAN-direktør: Vores foreningsliv skal indstille sig på en ny virkelighed




Ud over det store fokus på coronakrisen er IDAN og Jakob Rathlev i fuld gang med at implementere en ny strategi, der skal gøre dem mere spilbare i deres møde med omverdenen. Foto: Thomas Søndergaard

Coronakrisen har medført store ændringer for det traditionelle forenings- og idrætsliv i Danmark. Ændringer, der ifølge direktøren i Idrættens Analyseinstitut er kommet for at blive.


Af Casper Holm, Dansk Svømmebadsteknisk Forening - artikel publiceret i Svømmebadet #60


Det danske idræts- og foreningsliv er – som mange andre områder af samfundet – dybt berørt af den pågående coronakrise.


Forsamlingsforbuddet og nedlukningen har sat en stopper for al foreningsaktivitet og medført lukkede idræts- og fritidsfaciliter over hele landet.

På den baggrund har mange foreninger og organisationer givet sig i kast med digitale virkemidler og arrangeret webinarer for deres normale brugere. Yoga-timer og spinning er foregået online, og det kan meget vel blive ”new normal”, fortæller direktør i Idrættens Analyseinstitut (IDAN), Jakob Rathlev.

- Lige nu er vi meget optaget af krisehåndtering, men det er vigtigt, at vi kigger på sagen i et fremtidsperspektiv. Vi vågner ikke op til det samme Danmark, som vi har været vant til. Krisen har medført udfordringer på godt og ondt, og derfor er det store spørgsmål, hvordan vi håndterer og griber de muligheder, der byder sig.

Her fremhæver Jakob Rathlev digitaliseringen som et særligt godt eksempel. Hjemmetræning er eksploderet, og den udvikling er formentlig kommet for at blive.  

- Når vi ser, at mange er gået i gang med hjemmetræning og benytter sig af nye digitale muligheder, skal idrætsforeningerne passe på ikke at opfatte det som tabt terræn, der skal vindes tilbage. De skal i stedet omfavne udviklingen og vende den til noget positivt.

Det arbejde falder dog ikke lige naturligt for alle foreninger, påpeger IDAN-direktøren. Derfor bliver det instituttets rolle at levere god viden ind i processen, så coronakrisens udfordringer kan vendes til noget positivt.

- IDAN skal være med til at skærpe forståelsen af, hvordan nye tiltag kan styrke det danske idrætsliv. Den viden skal serveres på en måde, der understøtter foreningslivet, og som gør det let for den lokale fodboldklub at komme videre, forklarer han.

LÆS RESTEN AF ARTIKLEN LIGE HER

Casper Holm Skrevet af Casper Holm