Kan jeg få Covid-19 i svømmehallen?



Kan man få covid-19 i svømmebadet?

Af Anita Leth Jensen, Danske Svømmebade

Gæsterne kan trygt gå i svømmebadet, når vi igen får lov at åbne. Risikoen for at blive smittet med Covid-19 er stort set ikke eksisterende, og på grund af klorens dræbende effekt på virus, er man endda særligt beskyttet i vandet, sådan sagde professor i mikrobiolog Hans Jørn Kolmos til magasinet Svømmebadet i juni 2020. 

Vi bringer artiklen igen, så vi kan forsikre alle om, at svømmebadet er et sikkert sted at komme, når de igen får lov at åbne. 

Kan jeg få Covid-19 i svømmehallen?

Ja, det kan du. Men du er ikke mere udsat for at få Covid-19 eller anden virus, når du færdes i svømmebadet, faktisk er du i nogen grad mere beskyttet i svømmebadet. Hvorfor, kan du læse mere om lige her.

Er du ikke professor i mikrobiologi, så bare rolig, dette er ikke en nørdede afhandling om mikroorganismer, men for at forstå, hvordan forskellige virus lever og trives i dit svømmebad, så har vi allieret os med Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi, fra Syddansk Universitet.

Det er bare en virus

Forkølelse, influenza, coronavirus, mæslinger og ebola. Virus kommer i mange former, og mens nogle er meget smitsomme og farlige, er andre er mere ubetydelige. En virus er ikke en levende organisme, men består af enten DNA eller RNA, også kaldet arvemateriale samt en ydre skal. Hvis en virus skal formere sig, skal den trænge ind i en celle, hvor den kan formere sig.

Virus, der kun består af arvemateriale og en ydre skal kaldes for et nøgent virus, det er blandt andet forkølelse og diarré. Den nøgne virus kan godt overleve uden for kroppen i kortere eller længere tid.

Et virus, der foruden arvemateriale også består af en skal og en ydre fedtkappe kaldes for et kappebærende virus. Den ekstra kappe gør det svært for det kappebærende virus at holde sig smittefarlig uden for kroppen, da den hurtigt udtørrer. Et kappebærende virus er blandt andet influenza og coronavirus.

Coronavirus og andre kappebærende virus smitter ved dråbesmitte og kontaktsmitte. Når man f.eks. hoster og nyser, kan viruspartikler sprede sig 1-2 meter i luften, før de falder til jorden. Den gode nyhed er, at den kappebærende virus er nem at bekæmpe, for det kræver blot, at man bryder den ydre fedtkappe ved enten grundig håndvask med sæbe eller desinficerende midler. Samtidig skal man huske at rengøre overflader og fælles berøringsflader med rengøringsmiddel.

Sådan trives virus i svømmebadet

Virus har heldigvis ikke ret gode betingelser i svømmehallen, for kloren dræber langt de fleste mikroorganismer forklarer Hans Jørn Kolmos.

- Kloren dræber langt de fleste mikroorganismer, og de der overlever, vil blive fortyndet så meget i vandet, at risikoen for smitte er minimal. Det er klart, at mængden af klor har betydning, for hvor længe virus kan overleve i vandet, men med de allerede fastsatte mængde for danske svømmebade, er risikoen nærmest ikke eksisterende.

Når du alligevel kan risikere at blive smittet med coronavirus eller anden virus, er det på grund af afstanden mellem mennesker og fordi, vi berører de samme kontaktpunkter, som håndtag, gelændere og svømmeredskaber.     

Gå ikke i svømmehallen, når du er syg

Vi ved nu, at klor har en dræbende effekt på virus, men har svømmebadets varme og fugtige miljø nogen betydning for virus overlevelse? Både ja og nej, forklarer Hans Jørn Kolmos.

- Generelt så har temperatur ingen betydning for virus, for en virus kan ikke formere sig udenfor kroppen. Både sauna og dampbad er typisk mindre lukkede rum, hvor vi sidder tæt, og det kan være med til at øge smitterisikoen, men det er altså ikke på grund af hverken temperatur eller fugtighed. Et forkølelsesvirus trives lidt bedre i et dampbad, fordi en snotklat tørrer ikke ind, som den gør på gaden. Så længe der ligger en fugtig snotklat, vil den altså smitte.

Hvis der er én ting Hans Jørn Kolmos håber, at vi har lært af coronaepidemien, så er det, at vi skal blive hjemme, når vi er syge, også selvom det bare er en forkølelse.

- Når vi engang er på den anden side af coronaen, vil vi se, at sygeligheden er noget lavere end vanligt. Under epidemien har vi lært at være omhyggelig med håndhygiejnen og vigtigheden af at holde afstand imellem os. Det kan man håbe, at vi fortsætter med efter epidemien, så vil vi se langt færre sygdomstilfælde fremadrettet. Og så skal vi selvfølgelig lade være med at gå i svømmehallen, når vi er syge, understreger Hans Jørn Kolmos.

Til spørgsmålet om, hvorvidt man som besøgende i et svømmebad skal være bekymret for at blive smittet med coronavirus eller anden lignende virus er meldingen fra Hans Jørn Kolmos helt klar. Risikoen for at blive smittet med coronavirus i et svømmebad er stort set ikke eksisterende, og på grund af klorens dræbende effekt på virus, er man endda særligt beskyttet i vandet.  

 

 

Skrevet af Maj-Britt Marschall