Kulturministeriet udsender retningslinjer forud for genåbning d. 6. maj



Af Anita Leth Jensen, Danske Svømmebade 

Det var en glædens dag i tirsdags, da Kulturministeriet ud på eftermiddagen endelig bekræftede, at svømmebadene må åbne torsdag d. 6. maj for alle badegæster, både dem med offentlig adgang og dem i organiseret regi.

Siden nyheden om genåbningen, har vi ventet på retningslinjerne, og nu er de endelig landet hos os. Retningslinjerne vil for de fleste være genkendelige, da de i store træk ligner dem, vi arbejdede under sidste år, men der er også nyt.

For svømmebadene gælder følgende:

Arealkravet bestemmer, hvor mange gæster, der må komme ind

  • Det er arealkravet, der bestemmer, hvor mange gæster, du må lukke ind i svømmebadet. Det samlede personantal i svømmebadet beregnes ud fra et krav om 4 m2 gulvareal per gæst eller 4 m2 vandoverflade per badegæst.

Forsamlingsforbuddet er knyttet til aktiviteter  

  • Forsamlingsforbuddet på 25 personer træder i kraft, når/hvis gæsterne laver samme aktivitet (f.eks. vandgymnastik). Her må der være 25 personer inkl. instruktører på ét hold.

Spa, sauna, dampbad

  • Det anbefales, at gæster i forskellige bassiner, spa, sauna, dampbad samt ved ophold på bassinkanten holder mindst 1 meters afstand.

  • I saunaer, dampbad mv., hvor der er begrænset udluftning, kan der laves opsyn med, hvor mange personer, der lukkes ind. Det kan f.eks. monitoreres ved hjælp af skiltning af det maksimale antal personer, der må være til stede i saunaen mv. samtidig. Der kan med fordel laves afmærkede siddepladser.

  • Ansvarlige personer for saunaer mv. opfordres til at sikre, at der udluftes og rengøres i saunaen mv. flere gange dagligt. Det fastsættes lokalt, hvor meget der skal udluftes i forhold til saunaens mv. belastning.

  • Under ophold i saunaer mv., herunder i forbindelse med saunagus, opfordres til at undgå, at gusmestre og øvrige personer i saunaen vifter med håndklæder eller lignende. Kontaktflader og -punkter i saunaen rengøres mellem hvert hold af personer, der deltager i saunagus.

Kan man opdele faciliteter?

  • Indendørs idrætsfaciliteter og lokaler kan inddeles i mindre felter med afsæt i anbefalingerne om afstand.

  • Indendørs aktiviteter kan foregå i flere grupper, så længe hver gruppe udgør sit eget arrangement og holdes under det gældende forsamlingsforbud, inkl. frivillige trænere, undervisere og lignende, og grupper holdes indbyrdes effektivt adskilt før, under og efter aktiviteten.

  • Hvis der er flere grupper til forskellige arrangementer til stede i den samme hal, lokale, sal mv. skal det sikres, at der er tilstrækkelig afstand mellem grupperne, så de ikke udgør én samlet gruppe eller ét arrangement. Det kan f.eks. ske ved, at området deles op i felter med klar afstand imellem hvert felt, så hver gruppe har sit eget felt.

Indendørs idrætsaktiviteter for personer på 18 år og derover

  • Der er muligt at holde åbent for indendørs idrætsaktiviteter for personer på 18 år og derover. For personer over 18 år og under 70 år må der dog ikke holdes åbent for kontaktsport.

Krav om coronapas

  • Når svømmebadene igen kan byde gæster velkommen tilbage i faciliteterne, er det med krav om coronapas for personer over 18 år.

  • For offentlige badegæster gælder det, at alle personer 18 år skal fremvise gyldigt coronapas. Hvis der ikke kan forevises et gyldigt coronapas, kan der ske bortvisning.

  • Der skal ved lokalerne opsættes informationsmateriale om kravet om coronapas og muligheden for bortvisning, hvis der ikke kan fremvises et gyldigt coronapas.

Særligt vedr. idrætsaktiviteter med trænere, instruktører, holdledere mv.

  • I lokaler, hvor der udøves idrætsaktiviteter i foreningsregi med tilstedeværelse af en træner, instruktør, holdleder eller lignende, vil foreningen være forpligtet til via træneren, instruktøren, holdlederen eller lignende at sikre, at der ikke tillades adgang for personer uden gyldigt coronapas. Idrætsudøveren vil derfor skulle forevise coronapasset til træneren mv. i forbindelse med ankomst til den pågældende idrætsaktivitet.

Særligt vedr. idrætsaktiviteter uden trænere, instruktører, holdledere mv.

  • I lokaler, hvor der udøves idrætsaktiviteter i foreningsregi uden tilstedeværelse af en træner, instruktør, holdleder eller lignende, vil det som udgangspunkt være lokaleejeren, f.eks. en kommune eller en forening, som er ansvarlig for ikke at tillade adgang for personer uden gyldigt coronapas. Dette gælder dog ikke, hvis hele lokalet er udlånt eller udlejet til én forening på dagsbasis eller for en længere periode. I dette tilfælde vil det være foreningen, der har rådighed over hele lokalet, og derfor har pligt til ikke at tillade adgang for personer, som ikke kan fremvise et gyldigt coronapas.

  • Ved bemandede lokaler, vil kontrollen af coronapas – i den periode, hvor der er bemanding på stedet – skulle ske når besøgende, brugere mv. ankommer til det pågældende lokale. Dette gælder uanset, om det er lokaleejeren eller foreningen, der foretager den pågældende kontrol.
    Ved lokaler, der alene er bemandet i dele af åbningstiden, vil kontrollen i den periode, hvor der ikke er bemanding, skulle ske ved stikprøvekontrol minimum 1 gang i døgnet. Dette gælder ligeledes uanset, om det er lokaleejeren eller foreningen, som foretager den pågældende kontrol.

  • Ved ubemandede lokaler vil kontrollen af coronapas ligeledes skulle ske ved stikprøvekontrol minimum 1 gang i døgnet. Dette gælder ligeledes uanset, om det er lokaleejeren eller foreningen, som foretager den pågældende kontrol.

Find retningslinjerne for indendørs idræt 

Find retningslinjerne for udendørs idræt 

 

Skrevet af Maj-Britt Marschall