Lolland Kommune tabte fugesag mod rådgiver



Rådgiver, entreprenør og fugefirma har ikke ansvaret for, at der efter et år kom skimmelsvamp i fugerne. 

Dét har Voldgiftsnævnet for Byggeri og Anlæg netop gjort – og Lolland Kommune, som tabte sagen, må selv betale udbedringerne plus sagsomkostningerne til de 2 virksomheder. Konsekvensen er desuden, at svømmebadet lukkes en uge for at få skiftet flisefugerne. 

Omdrejningspunktet er den 74 millioner kroner dyre Nakskov Svømmehal fra 2014. Ved ét års gennemgangen viste det sig at der var skimmelsvamp i fugerne. Og sagen har så kørt lige siden.

Kommunen ville have totalrådgiveren Sweco og hovedentreprenøren Raunstrup dømt ansvarlige og hovedentreprenøren ville så i givet fald sende regningen videre til HME A/S, der stod for fugearbejdet. 

Fejl kunne ikke bevises

Kommunen havde krævet 287.500 kroner i erstatning for brug af bløde fuger i stedet for hårde. Kommunen påstand var, at der var valgt en forkert fuge og at der var fejl i fugemassen.

Men de 2 påstande kunne ikke bevises. Det blev for trekvart år siden konstateret, at indholdet af svampedræbende middel i fugemassen var lavt, men det var umuligt at konstatere, hvad indholdet var, dengang da fliserne blev sat op.

DSF’s vejledning inddraget i sagen

Bjarne Hansen, der er direktør i Lolland Kommune, siger til Lolland-Falsters Folketidende, at han er overrasket og frustreret. Og avisen skriver:

»Bjarne Hansen kalder afgørelsen frustrerende, fordi skønsmanden i tvisten, Jens Mejer Frederiksen, til spørgsmålet, om der er begået projekteringsfejl, siger, at det vil være i overensstemmelse med god projekteringsskik at kende eller forholde sig til anvisningerne fra for eksempel Dansk Svømmebadsteknisk Forening om bløde kontra hårde fuger.«

Så ironisk bemærker direktøren, at »det er gode råd, man bør lytte til, men som man ikke er forpligtet til at følge«.

Bjarne Hansen opsummerer over for avisen: -  En af flere konklusioner, kommunalt set, må så blive, at vi ved eventuel fremtidig brug af totalrådgivere på tilsvarende projekter må have en ekstra, juridisk opstramning og supplerende aftaler til normal-rådgiveraftaleformen, tilføjer Bjarne Hansen. 

Erling Madsen

 

Nakskov Svømmehal i februar 2014 kort før åbningen. I tre år har der kørt en sag om skimmelsvamp i flisefugerne; en sag, som kommunen netop har tabt. (Arkivfoto: Erling Madsen).

Skrevet af Administrator