Ny EU Forordning kræver samarbejde om nye procedurer og retningslinjer



Af Brian Kastling, Cabola  

 

Den 1. februar 2021 trådte en ny europæisk forordning om markedsføring og anvendelse af udgangsstoffer til eksplosivstoffer i kraft.  

Formålet med forordningen er at sikre, at produkter, der indeholder stoffer, der kan anvendes til fremstilling af eksplosiver, ikke havner i de forkerte hænder.  

Forordningen finder anvendelse på tilgængeliggørelse, indførsel, besiddelse og anvendelse af følgende produkttyper:  

  • Produkter med mere end 3% salpetersyre 
  • Produkter med mere end 12% hydrogenperoxid      
  • Produkter med mere end 15% svovlsyre  

Mere end blot en opfordring  

Det er vigtigt at forstå, at en EU-forordning ikke blot er en opfordring til at følge de nye retningslinjer, men at det er et lovkrav, der medfører fængselsstraf, hvis det ikke overholdes. Derfor er vi nødt til at tage det seriøst - både som kunde og leverandør.  

Håndtering og procedurer  

Alle kunder, der bestiller ovenstående produkter, skal underskrive en erklæring. Erklæringen skal være med til at begrænse almindelige borgeres adgang til de pågældende stoffer eller blandinger, og dermed sikre den rette indberetning af mistænkelige transaktioner i hele leverandørkæden.  

Hos Cabola har vi dedikeret en medarbejder til at sikre, at vi når helt i mål med indsamlingen af erklæringerne. Vi er nu nået til runde to, hvor vores interne kemiekspert, Jakob, kontakter alle de kunder, der endnu ikke har udfyldt og sendt en erklæring retur.  

Derudover har vi fået svovlsyre 14% i sortiment, som ikke kræver en udfyldt erklæring ved bestilling. Så vi forsøger at imødekomme de forskellige behov, som vores kunder har.  

Al forandring er svær  
I forhold til vores kunder, så oplever vi, at opgaven omkring udfyldelse af EU-forordningen lander mellem to stole. Derfor har vi været nødsaget til, rent systemmæssigt, at låse en kunde, hvis de ikke har udfyldt erklæringen. På den måde sikrer vi, at hverken kunde eller Cabola kommer i klemme. Som kemieksperter har vi et medansvar for, at vores kunder er klædt rigtig på og overholder reglerne.  

Skrevet af Maj-Britt Marschall