Ny svømmehalscafé går all in på bæredygtighed og vegansk mad



Caféen i Viborg Svømmehal har fået ny forpagter, som vil løfte madoplevelsen og gøre stedet attraktivt for alle borgere.  
 
Af Casper Holm, Danske Svømmebade 
 
En tur i svømmehallen er for rigtig mange mennesker forbundet med pomfritter og franske hotdogs.  
 
Sådan har det også været i Viborg Svømmehal i mange år, men en ny forpagter har besluttet at gøre op med forestillingen om, hvad en svømmehalscafé skal servere.  
 
Den nye forpagter hedder Pablo Fouilloux. Pablo har siden sommeren 2020 drevet en café i hjertet af Viborg, hvor økologi og bæredygtighed er de to vigtigste ingredienser. Et koncept, viborgenserne har taget rigtig godt imod.  
 
Da muligheden for at forpagte svømmehalscaféen opstod, var Pablo derfor ikke i tvivl. Han sprang til med en vision om at gøre økologi og vegansk mad endnu mere populært.  
 
- Folk er blevet meget mere bevidste om, hvad de putter i munden. Det skal være gode råvarer, som samtidig er bæredygtige. Den tanke er jeg vild med, og det passer desuden rigtig godt med en aktivitet som svømning, siger Pablo Fouilloux, som stadig vil servere pomfritter i sin café – de vil blot være veganske.  
 
En café for alle 
Et opdateret menukort ikke dog det eneste, Pablo Fouilloux og Viborg Svømmehal har i tankerne.  
 
De fysiske rammer omkring caféen og svømmehallen er også opdateres, så man potentielt kan tiltrække flere og andre gæster, end man hidtil har gjort.  
 
- Jeg vil gerne være med til at løfte hele det her område omkring banegården, hvor Viborg tager imod folk udefra. Caféen skal ikke kun være for folk, der bader her. Mange tænker, at man kun kan komme i caféen, hvis man er badegæst. Men den tankegang vil vi gerne have ændret. Alt bliver anderledes i og omkring caféen, fortæller Pablo Fouilloux og uddyber: 
 
- Udenfor har vi f.eks. lavet en 50 kvadratmeter overdækket terrasse med en spansk inspireret pergola, hvor vindrueplanter smyger sig op ad søjlerne. Det har givet en særlig stemning, ligesom der inde i svømmehallen er blevet etableret afslappende sydlandsk udsmykning og stemning, som hvis man var på et ressort. 
 
Et spændende initiativ 
I Viborg Svømmehal er man utrolig glade for at have fået Pablo Fouilloux med ombord.  
 
Det fortæller bademester Carsten Jalk, som håber, at den nye café kan lokke flere viborgensere i svømmehallen.  
 
- Pablo kan noget unikt, som vi andre ikke kan. Det er en gave til svømmehallen at få Pablo ind. Han har også nogle tanker om børnefødselsdage, som vi kan lave noget godt med. Jeg har arbejdet med ham på Dickens og Crazy Daisy og ved, at han er en meget kreativ fyr. Pablos koncept rammer, ligesom John ”Faxe” gjorde det, lige i røven. Det her vil løfte caféen til helt andre højder, siger bademesteren til Viborg Ugeavis.  
 
Fordomme gjort til skamme 
Det var egentlig meningen, at den nye café skulle åbne i starten af 2021, men det satte coronanedlukningen desværre en stopper for.  
 
Pablo Fouilloux måtte derfor vente indtil maj med at åbne den nye café. Ventetiden har til gengæld været det hele værd, forklarer han. 
 
- Folk har taget utrolig godt imod mig, selvom de i starten var lidt skeptiske omkring konceptet med plantebaseret og vegansk mad. Mange har en forestilling om, at man kun kan få serveret spinat og salat, men sådan ligger landet jo slet ikke, siger den nye caféforpagter, som er stolt over at kunne udfordre de mere vante spisevaner.  
 
- Jeg bliver glad, når et hold pensionister bestiller ingefærshots og fortæller, at det giver dem mere energi. Eller når et hold børn skal have rødbedesmoothies til en børnefødselsdag. Det bidrager alt sammen til en mere sund og aktiv livsstil, slutter Pablo Fouilloux. 

Skrevet af Maj-Britt Marschall