Ny uddannelse er næsten klar på startskamlen



Af: Michael Jensen, CPH West – uddannelsescenter København Vest

En uddannelse til personalet i svømmebade er i disse dage ved at blive færdigbeskrevet. Uddannelsen tager udgangspunkt i det grundlag Dansk Svømmebadsteknisk Forening har arbejdet med gennem flere år.

Hvad består uddannelsen af?

Der arbejdes stadig med de sidste detaljer i nogle af fagene, men det ventes at svømmebade over hele landet kan rekruttere personale i løbet af efteråret, så uddannelsen forløber over perioden december 2010-november 2012. I løbet af de to år ventes det at ca. 25 uger vil blive skoleophold. Resten af tiden arbejder eleverne i svømmehallen.

Uddannelsens indhold er målrettet branchen. Desuden indgår nogle alment kvalificerende fag. Alle fagene bidrager til at give det teoretiske grundlag for de funktioner, medarbejderne skal løse i svømmehallen. Sammenkoblingen mellem teori og praksis ses f.eks. ved faget idræt, hvor de kommende elever bl.a. vil blive undervist i svømning og træne til erhvervslivredderprøven. Selve prøven gennemføres efterfølgende i svømmehallen, og dermed vil eleven allerede i uddannelsestiden kunne deltage i sikkerhedsopgaverne ved bassinet. Uddannelsen er sat sammen af 1 kort og 3 længere skoleperioder. Hver enkelt periode giver enten eleven ny teoretisk viden eller mere dybdegående viden, som eleven efterfølgende kan bruge i praksis i svømmehallen.

Hvem og hvordan?

Muligheden for at få sat uddannelsen i gang og afprøvet er skabt gennem erhvervsuddannelsesloven. Uddannelsen tilrettelægges og gennemføres i samarbejde med ESN og CPH WEST (Erhvervsskolen Nordsjælland og CPH WEST – Uddannelsescenter København Vest). Desuden har Dansk Svømmebadsteknisk Forening, HI og FOA deltaget i udviklingsarbejdet.

Det er de to skoler, der tilrettelægger den teoretiske undervisning i skoleperioderne, og det betyder så også, at eleverne skal møde på skolerne. Der gives tilskud til transport og ophold i skoleperioderne.

Hvorfor en uddannelse?

Ideen til uddannelsen udspringer af, at medlemmerne i Dansk svømmebadsteknisk forening og halinspektørforeningen oplever, at der stilles stadig større krav til personalets kompetencer. Der ses derfor et behov for at skabe bedre muligheder for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere, hvilket bl.a. en formaliseret, kompetencegivende uddannelse kan medvirke. På trods af forarbejdet med at udarbejde en undersøgelse af behov og interesse for at oprette en uddannelse, er det ikke lykkedes at få det igennem det politiske system.

Undersøgelsen bekræfter de to foreningers oplevelse af, at behovet er reelt. Og repræsentanter fra svømmebade og badelande over hele Danmark har entydigt peget på behovet for en kompetencegivende uddannelse. Det skyldes udviklingen i branchen med stigende fokus på sikkerhed, indeklima og arbejdsmiljø, og dermed øgede krav til personalet. Behovet vil stige i takt med, at der i folkeskolen fokuseres stadig mindre på uddannelse i svømning, hvorved danskernes generelle svømmefærdigheder forringes. Blandt de modtagne besvarelser vurderer 74 % bl.a. på denne baggrund, at der er behov for en erhvervsuddannelse til personalet i svømmebade/badelande.

NB: Dette er et uddrag - se den fulde artikel i Svømmebadet nr. 21 - kontakt sekretariatet.

Skrevet af Administrator