Nyt kursus gør det muligt at bruge medicinsk ilt i genoplivning



Livreddere skal have mulighed for at benytte medicinsk ilt i genoplivning. Sådan lyder det fra Niklas Breindahl, som på Danske Svømmebades årsmøde præsenterede et nyt kursus til formålet.


Af Maj-Britt Marchall, Danske Svømmebade


Mellem 2016 og 2021 var der ifølge tal fra Dansk Hjertestopregister 70 hjertestop som følge af drukning i svømmehaller, hvoraf 60% overlevede.


Det vil sige, at der i gennemsnit er druknet lige over en person i svømmehallerne i årene op til coronakrisen. Overlevelsesraten er ifølge Dansk Hjertestopregister rigtig høj, når hjertestoppet finder sted i en svømmehal, hvilket vi i høj grad kan takke vores livreddere for.  

Sammenligner man med hjertestop som følge af andre årsager end drukning, overlever kun 14%. En del af forklaring skal ifølge Niklas Breindahl, der er læge, forsker og national kursusleder hos Dansk Råd for Genoplivning, findes i omstændighederne ved netop drukning.

- Vi ser oftest, at det er relativt unge mennesker, det vil sige også oppe omkring 50’er og 60’erne, der drukner. Og så er hjertestoppet ved drukning forårsaget af manglen på ilt. Hvilket også betyder, at vi kan behandle med det samme med indblæsninger, forklarede han til årsmødet.

Indblæsninger redder liv
Tallene viser også, at når hjertestarteren når frem og skal give stød, er det kun 9% af de druknede, der har en stødbar rytme. Det vil altså sige, at det der virker, når man skal genoplive ved et hjertestop som følge af drukning, er indblæsninger.

Derfor er det helt oplagte jo netop også, at man som livredder har mulighed for at bruge 100% ilt fra start af, men så simpelt er det ikke.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, der fører tilsyn på sundhedsområdet, må man som livredder ikke bruge ilt i forbindelse med håndtering af druknede personer, uden at det sker på delegation fra en læge.

- Der er to måder, man kan få lov til at benytte ilt i genoplivningsarbejdet som livredder. Den ene er, hvis man som læge vurderer en enkelt patient og tillader, at livredderen giver ilt. Den anden mulighed er, hvis man som læger definerer og tager stilling til en patientgruppe. Herved kan lægen give livreddere lov til at benytte sig af et bestemt lægemiddel, når de står overfor den patientgruppe, fortalte Niklas Breindahl.

Og netop den mulighed, er det, der gør det muligt som livredder at bruge medicinsk ilt til alle personer med hjertestop - altså personer, der er bevidstløse og uden normal vejrtrækning.

Kræver et kursus
Derfor er der nu lavet et nationalt kursus kaldet “Livredder Førstehjælp”, hvor læger skriver under på, at man som livredder må bruge medicinsk ilt ved genoplivning, når man har gennemført kurset.

Udover brugen af medicinsk ilt bliver man på kurset også undervist i spinalstabilisering og evakuering fra bassin, så man sikkert kan få bragt gæster fra vandet op på en plan flade.

Det er et krav, at man som livredder har et gyldigt genoplivningsbevis fra enter ERC eller Dansk Førstehjælpsråd for at kunne deltage på kurset.

Kurset varer 2,5 time i alt med 1,25 time til hver kursusdel. I første del bliver der trænet indblæsninger med pocketmask på spædbørn, børn og voksne, daglige funktionscheck på flasken, flaskeskift, udfyldelse af incidentrapport og sikker opbevaring og håndtering af ilt.

Anden del om spinal spinalstabilisering og evakuering fra bassin foregår i bassinet, og her bliver livredderne trænet i, hvornår man som livredder skal gå ind og tage fat i personen, og hvornår personen selv må forlade bassinet.

Derudover trænes livredderne i, hvordan man vender en person, hvordan man evakuerer hen over kanten, hvordan man laver et kæbeløft med mistænkt skade på rygsøjlen, og hvordan man lægger personen i et modificeret stabilt sideleje.

Man kan også selv blive instruktør og dermed lære andre livreddere, hvordan man bruger medicinsk ilt forsvarligt og evakuerer personer med mistænkt skade på rygsøjlen fra bassinet.

Dette kursus tager 4 timer, og gennemgår de faglige kompetencer, man skal besidde som instruktør. Derudover skal man som instruktør være fuldt uddannet instruktør i ERC’s basic lifesupport kursus eller tilsvarende kursus fra Dansk Førstehjælpsråd.

Kan man ikke bare bruge det ilt, man alligevel kan købe til dykkere?
Nej. Lige så snart ilt bliver brugt i livredning, bliver det et lægemiddel, uanset hvor det kommer fra. Man må altså heller ikke bruge ilt til brug ved dykning i livredningen uden delegation fra en læge.

Læs mere om mulighederne på genoplivning.dk

Skrevet af Maj-Britt Marschall