Papirøens vand-kulturhus



Visualiseringer: Kengo Kuma & Associates og Vilhelm Lauritzen Arkitekter



På Papirøen i København er byggeriet af det nye vand-kulturhus gået i gang. Med det japanske arkitektfirma Kengo Kuma og Associates bag designet har København udsigt til at få et nyt svømmeanlæg, hvor der er skubbet til rammerne for, hvordan man traditionelt bygger og indretter en svømmehal.

Med sin plads ved siden af operaen og kun en kort spadseretur fra både Børsen og Amalienborg, er vand-kulturhuset på Papirøen placeret helt centralt i København.

På et lille hjørne kommer vand-kulturhuset til at ligge, som svævende teglstubbe blandt de nybyggede boliger, der i de kommende år skal forvandle Papirøen fra et industriområde til et samlingssted, der summer af liv.

Det er det japanske arkitektfirma Kengo Kuma & Associates der står bag designet af det nye vand-kulturhus.
Med sine skrå vægge af specialdesignede mursten, og hundredvis af vinduer, bliver det et hus, der passer perfekt ind i de nære omgivelser, og samtidig skiller sig ud og kommer til sin ret som unikt byrum.

Et lille hus med rigtig mange bassiner

Selvom vand-kulturhuset kun har et lille hjørne af papirøen, kommer der ikke til at mangle oplevelser i det nye hus. Der bliver otte klorede bassiner, fordelt på to etager samt et havnebad.

I stueetagen bliver der både et 25 meters bassin med seks baner og et 25 meters læringsbassin. Derudover kommer der tre terrasserede legebassiner, hvor vandet i det øverste løber ned i det næste, og vandet fra midten løber ned i det nederste.

Fra stueetagen bliver der også adgang til havnebadet, samt et vaskeområde, som skal benyttes, når man går ind i huset igen efter en tur i havnebadet. Det er indrettet sådan, så man undgår at skulle hele vejen ned til omklædningsrummene gennem kælderen igen, når man først er kommet ind til bassinerne.

På første sal bliver der en kurbadsafdeling indendørs med dampbad og sauna, et varmt terapibassin, et ildbassin og et koldvandsbassin, og udenfor et japansk Onsen bassin med 34 grader varmt vand.

Derudover kan man på første sal gå udenfor til Dalbassinet, der bliver et stort bassin opvarmet til 26 grader, som efter planen skal have en gennemsigtig side, og derudover giver mulighed for at kigge ud over Københavns havn på svømmeturen. Det er planen at de udvendige bassiner på 1. sal bliver opvarmet med overskudsvarme fra bygningen.

Vand-kulturhuset som arbejdsplads

Der er ikke altid, at medarbejderne bliver hørt, når der bliver bygger et nyt svømmeanlæg. De flotte arkitekttegninger matcher ikke altid behovet for et stort teknikrum, hvor der er plads til at flytte pumper og behov for et godt arbejdsmiljø.

I vand-kulturhuset på Papirøen har det været vigtigt at tænke medarbejderne med helt fra start, og mange af de oprindelige ønsker er også kommet med i det nye hus.

Kælderen er indrettet til dem, der skal arbejde der til hverdag. Med et større kemirum, aflukkede lokaler til hovedpumperne, store adgangsveje så filtre kan komme ind og ud. Pumper kan køres ud på pallevogne, og så er gulvet lavet af polyurethan så det giver en lille smule efter og på den måde skånes medarbejdernes knæ og led bedre, når de skal gå på det mange timer om dagen.

I sin helhed tegner det kommende vand-kulturhus på Papirøen til at blive et innovativt svømmeanlæg for både medarbejdere og gæster.

Københavns Kommune forventer at vand-kulturhuset står færdigt medio 2025.

Skrevet af Maj-Britt Marschall