Restriktioner for kultur-, idræts- og foreningslivet



Af Anita Leth Jensen, Danske Svømmebade

 

På baggrund af den delvise nedlukning, der trådte i kraft søndag d. 19. december, har Kulturministeriet har udsendt retningslinjer.

Du finder retningslinjerne i deres fulde form her.

Lege- og badelande skal holdes lukkede, mens svømmehaller fortsat kan holde åbent. Her gælder følgende retningslinjer.

Mundbind

Besøgende tilskuere, brugere, publikummer, elever og lignende på 12 år og derover samt medarbejdere og andre personer tilknyttet det pågældende lokale skal have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir, når de befinder sig i følgende lokaler:

  • Lokaler, hvor der udøves idræts- og foreningsaktiviteter, herunder svømmehaller, idrætshaller, træningscentre og foreningslokaler.

Coronapas

Der er krav om coronapas i visse dele af kultur-, idræts- og foreningslivet. Krav om coronapas gælder for besøgende mv. i svømmehaller

Hvor gælder der krav om coronapas?

Der gælder krav om coronapas for besøgende mv. på 15 år og derover i svømmehaller. Der gælder en undtagelse for personer, der benytter svømmehaller som led i forenings-, undervisnings- eller uddannelsesaktiviteter.

Coronapas skal vises ved ankomst til lokalet eller lokaliteten. Fremvisning af coronapas kan fx ske ved indgangen til eller ved første naturlige kontaktpunkt med personale tilknyttet lokalet eller lokaliteten, eller hvor der naturligt er adgangskontrol. Hvis en person ikke kan fremvise coronapas, kan vedkommende bortvises. Hvis dette ikke sker, kan både arrangøren og den pågældende person straffes.

Hvem foretager kontrollen?

Ansvaret for at kontrollere coronapas, påhviler dem, der har rådighed over lokalet eller lokaliteten. Ansvaret påhviler dermed fx institutionen, faciliteten, virksomheden, foreningen mv., som er arrangør eller på anden måde ansvarlig for aktiviteten. Coronapasset kan fx kontrolleres af personale eller andre personer tilknyttet det pågældende lokale eller lokalitet. Efter aftale kan kontrollen varetages af andre, fx kommunen.

Hvilke undtagelser gælder fra kravet om coronapas?

  • Børn under 15 år.

  • Personer der kan fremvise dokumentation udstedt og underskrevet af et kommunalt borgerservicecenter for at være undtaget fra at få foretaget en covid-19- test.

  • Personer, der benytter svømmehaller som led i forenings-, undervisnings- eller uddannelsesaktiviteter. Desuden er professionelle idrætsudøvere undtaget.

Hvad gælder for aktiviteter i svømmehaller, hvis de foregår i foreningsregi?

I svømmehaller gælder kravet om coronapas ikke for personer, som er til stede, som led i forenings-, undervisnings- eller uddannelsesaktiviteter. Kravet gælder imidlertid for andre besøgende.

Må man af egen drift stille krav om coronapas, hvis ens arrangement eller lokale/lokalitet ikke er omfattet af de gældende regler?

Private erhvervsdrivende, private kulturinstitutioner og private foreninger mv. har mulighed for frivilligt at fastsætte strengere krav til sine gæster og kunder, end hvad der følger af lovgivningen. Det kan fx være et krav om, at ens gæster, kunder eller andre besøgende skal kunne fremvise et coronapas eller skal bruge mundbind/visir.

Hvor gælder der krav om brug af mundbind eller visir?

Besøgende tilskuere, brugere, publikummer, elever og lignende på 12 år og derover samt medarbejdere og andre personer tilknyttet det pågældende lokale skal have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir, når de befinder sig i følgende lokaler:

  • Lokaler, hvor der udøves idræts- og foreningsaktiviteter, herunder svømmehaller, idrætshaller, træningscentre og foreningslokaler.

  • Lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter, herunder biblioteker og arkiver, musik- og kulturskoler, andre kunstskoler og grundkurser på kunstområdet. Krav om brug af mundbind eller visir gælder desuden studerende, undervisere, ansatte, besøgende mv. på 12 år og derover på de videregående kunstneriske uddannelser.

Hvilke undtagelser gælder der?

Der gælder en række undtagelser fra kravet om brug af mundbind eller visir, herunder for følgende:

  • Besøgende, brugere, elever mv., når de sidder ned.
  • Optrædende og udøvere under optræden og udøvelsen af den pågældende kulturelle aktivitet, idrætsaktivitet eller foreningsaktivitet.

  • Personer med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at de hverken er i stand til at bære mundbind eller visir.

Er der krav om brug af mundbind eller visir for ansatte?

Ja, medarbejdere og andre personer tilknyttet det pågældende lokale, som har kontakt til besøgende mv. er omfattet af krav om brug af mundbind eller visir, medmindre medarbejderen opholder sig i et aflukket rum eller bag en afskærmning, hvor der ikke er offentlig adgang.

Der gælder dog følgende opfordringer:

  • Opfordring om at begrænse sine sociale kontakter i juleferien til familie og nærmeste bekendte.

  • Opfordring om så vidt muligt at undgå steder, hvor der er mange mennesker samlet, herunder at foretage indkøb og ombytning af julegaver i perioder med færre mennesker i detailhandlen.

  • Opfordring om ikke at deltage i indendørs aktiviteter i foreningslivet i juleferien. Opfordringen gælder indtil den 5. januar 2022, hvor grundskolerne genåbner.

Hvordan skal opfordringen om ikke at deltage i foreningsaktiviteter i juleferien forstås?

Der gælder en opfordring om ikke at deltage i indendørs aktiviteter i foreningslivet, herunder idrætsaktiviteter mv., i juleferien. Opfordringen gælder indtil 5. januar 2022, hvor grundskolerne genåbner.

Opfordringen gælder også idræt i foreningsregi, herunder træninger, stævner, camps, turneringer, kampe mv. Opfordringen gælder dog ikke individuelle eller selvorganiserede idrætsaktiviteter, herunder løbeture, familieture i svømmehallen eller få personer, der spiller badminton sammen i en idrætshal, hvis dette kan gøres under hensyntagen til sundhedsmyndighedernes øvrige anbefalinger om at bremse smittespredningen. Opfordringen skal ses i sammenhæng med, at sundhedsmyndighederne anbefaler, at man begrænser sine sociale kontakter i juleferien til familie og nærmeste bekendte samt, at man så vidt muligt undgår steder, hvor der er mange mennesker samlet.

Skrevet af Maj-Britt Marschall