Politisk kamp om svømmehal i Roskilde – og flere nye på vej



Rundt om i landet renoveres og nybygges der svømmehaller i et tempo, vi nok skal tilbage til 1960’erne for at have set før.

Valgkampen inden kommunalvalget til november startede tidligt i år i Roskilde, hvor udbygningen af Roskilde Badet blev til en hed, politisk kamp: Med stemmerne 16-15 blev en ny svømmehal til knapt 148 millioner kroner besluttet af Roskilde byråd onsdag 29. marts.

Fire år og tre udbudsrunder samt en nedskæring af byggeriet måtte til – og i slutfasen blev et fortroligt notat lækket, nogle politikere ville pludselig have bygget den et andet sted i Roskilde og den lokale svømme klub assisteret af Dansk Svømmeunion fandt, at den nye svømmehal kun vil være egnet til træning og ikke til stævner.

Venstre og Dansk Folkeparti gik imod, og Venstres gruppeformand Bent Jørgensen var på svømmeklubbens side:

- Når vi stiller brugerne i udsigt, at de skal have en hal, der også kan fungere til konkurrencer, og så løber fra det, så kan vi ikke bakke op, siger han til sn.dk.

Borgmester Joy Mogensen, Socialdemokraterne, og SF’s Birgit Pedersen, som er formand for Kultur- og Idrætsudvalget, mener sagtens både svømmeklub og de øvrige borgere tilgodeses i det nye byggeri:

- Roskilde har i årevis manglet vandkapacitet. Jeg glæder mig over, at vi har fundet en løsning, hvor den ny svømmehal stadig kan blive rammen om såvel motionssvømmeren som småbørnsfamilier, de unge legesyge og wellnesgæster, siger Birgit Pedersen i en pressemeddelelse, der også oplyser at den er klar i begyndelsen af 2019.

 

Dragør: Gammels svømmehal viger for ny
30. marts oplyste Dragør Kommune, at »J. S. Sten & Stål A/S skal bygge en moderne, lys og imødekommende svømmehal i Dragør.«

- Jeg er rigtig glad for, at vi med valget af dette gennemarbejdede projekt sikrer borgerne i Dragør en moderne svømmehal, som i høj grad vil leve op til ønskerne fra de mange engagerede borgere og frivillige, som har været inddraget i vurderingen af de indkomne tilbud, siger borgmester Eik Dahl Bidstrup i en pressemeddelelse.

JS Sten & Stål oplyser ifølge Mestertidende, at totalentreprisen er vundet med en pris på 60 millioner kroner, og den skal indvies i sommeren 2019.

Ifølge Tårnby Bladet bliver der et bassin med 6 x 25 meterbaner og 4 x 50 meterbaner. Bassinet kan opdeles til to bassiner på henholdsvis 25 meter og 23 meter. Desuden kommer der en en-metervippe og tre meters udspringsplatform, 60 m2 varmtvandsbassin i 1,4 meters dybde og 60 m2 børnebassin med strandbredsløsning, samt en indvendig vandrutsjebane på cirka 40 meter plus en hæve-/sænke klatrevæg.

Den gamle svømmehal rives ned for at give plads til den nye, som også skal ligge ved Hollænderhallen. Med i totalentreprisen er arkitektfirmaet Nøhr & Sigsgaard, rådgivende ingeniører Hundsbæk & Henriksen samt Teknologisk Institut.

 

Sisimiut: Svømmehal bygges ind i fjeld
Også på Grønland er der godt svømmenyt: I slutningen af 2018 ventes en svømmehal færdig – i dag har Sisimiut et populært svømmebad, som kun er åbent om sommeren. Ifølge tv-stationen KNR skal den bygges ind i siden på et fjeld.

Der er 5.600 indbyggere i byen, der har manglet fritidsaktiviteter, og den finansieres med 50 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden og syv millioner kroner fra Qeqqata Kommune.

 

Års: Svømmehallen som kulturcenter?
I Års arbejdes der også med planer om en ny svømmehal til erstatning for den eksisterende, men nedslidte.

I oplægget arbejdes med en ny placering og en modulkonstruktion, så der efter behov kan tilføjes eksempelvis bibliotek og ungdomsfaciliteter. På den måde kan svømmehallen blive et kulturcenter, fortæller Nordjyske Stiftstidende.

Som oplæg arbejder arkitekter med tre modeller i forskellige udstyrsgrader og størrelser med bl.a. et 50 meter bassin, børnebassin, varmtvandsbassin og wellness-faciliteter.

 

Ishøj: Svømmehal var på barsel i ni måneder
26. marts genåbnede Ishøj Svømmehal efter ni måneders lukning, hvor der er brugt 40 millioner kroner på at renovere.

 

Bornholm: Tre svømmebade renoveres
På Bornholm er politikerne blevet enige om at bevilge penge til renovering og opfyldelse af de nye vandkvalitetskrav per 1. juli.

Klemenskerbadet får 2,6 millioner kroner, Rønne Svømmehal får 1,825 millioner kroner, og så bliver der 200.000 kroner til Søndermarkens Svømmesal:

- Jeg er utrolig glad for at vi kan åbne den svømmesal igen – efter at vi lukkede den ved de seneste budgetforhandlinger. Nu kan det gøres til et varmtvandsbassin i fremtiden, hvis man ønsker det, siger formanden for Fritid- og Kulturudvalget Erik Lund-Hansen, Socialdemokraterne, ifølge TV 2 Bornholm.

 

Thisted redder to svømmehaller
Kravene til vandkvalitet var tæt på at lukke svømmehallerne i Sjørring og Snedsted, men Thisted Kommune har bevilget et tilskud, så de kan videreføres. Snedsted får 3,7 millioner kroner og Sjørring 700.000 kroner:

»Det totale budget var knapt 5,6 millioner kroner i Snedsted og 1,1 million kroner i Sjørring. Herudover får man i Snedsted et tilsagn om 4,5 millioner kroner i form af lån eller garantistillelse fra kommunen til yderligere renovering af svømmehallen«, skriver limfjordupdate.dk

Erling Madsen

 

Billedtekst/

Roskilde Badet – får en udvidelse, som blev vedtaget med én stemme i byrådet. (Illustration: Roskilde Kommune).

Skrevet af Administrator