SDU-rapport kortlægger druknedødsfald i Danmark



Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet en rapport, der undersøger dødsfald i forbindelse med drukning i perioden fra 2001-2017. I rapporten ses bl.a. et fald i antallet af drukneulykker i indendørs swimming pools.


Af Casper Holm, Dansk Svømmebadsteknisk Forening

Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet har på foranledning af TrygFonden og Dansk Svømmeunion udarbejdet en rapport, der kigger nærmere på omfanget og årsagerne til drukneulykker i Danmark. 

Rapporten er en opfølgning på tidligere ”druknerapporter”, der er udkommet siden 2009.

I den seneste rapport fremgår det, at der i perioden fra 2001-2017 døde i alt 1.005 personer i drukneulykker i Danmark. Langt de fleste af disse ulykker er sket på åbent hav (68%), mens kategorien svømme-/havnebade noterer sig for 26 fatale ulykker i perioden (2 %).

Størstedelen af disse ulykker fandt sted fra 2001-2010, hvorimod der i perioden 2011-2017 er sket et fald i antallet af fatale drukneulykker i landets svømme- og havnebade.

Det er godt nyt, mener Lars Norring, formand for Dansk Svømmebadsteknisk Forening.

- Tallene fra den seneste druknerapport vidner om, at vi gør det godt i svømmebadsbranchen. Vores store fokus på det forebyggende arbejde med sikkerhed og opsyn og vedvarende uddannelse samt træning af livreddernes førstehjælp- og livredningskompetencer betaler sig. Det arbejde skal vi fortsat have fokus på sammen med vores gode samarbejdspartnere fra Dansk Svømmeunion og HI. På den måde kan vi forhåbentlig få tallene endnu længere ned, lyder det fra formanden. 


Svømmebadene skiller sig positivt ud
Statens Institut for Folkesundhed lægger i undersøgelsen vægt på, om druknedøden er sket som følge af en ulykke eller hvorvidt der har været tale om et selvmord eller drab.

For svømme- og havnebade er der udelukkende tale om ulykker, selvom det ikke er alle hændelser, der er fuldt ud beskrevet. Det hænger sammen med, at der ofte mangler oplysninger om aktiviteten lige før ulykken.

Kigger man overordnet på køns- og aldersfordelingen, tegner børn under 15 år sig for 14 % af det samlede antal drukneulykker i perioden, mens tallet er 65 % for voksne over 45 år. I langt størstedelen af alle drukneulykkerne er det desuden mænd (78 %), der er omkommet.

For svømme- og havnebadene forholder det sig dog en smule anderledes. Her tegner børn mellem 0-14 år sig for mere end 40 % af det samlede antal dødsulykker.

Det tal giver anledning til eftertænksomhed, mener Lars Norring, som dog alligevel udtrykker glæde over, at svømmebadene noterer sig for så få drukneulykker, som det er tilfældet.

- Det glæder mig, at udviklingen går i den rigtige retning. Når det er sagt, så ser vi jo her et åbenlyst fokusområde for os. Hvordan vi helt konkret gør noget ved, at børn er overrepræsenteret, har jeg ikke svaret på. Men det bliver helt sikkert noget, vi skal diskutere på kommende temadage og i vores engagement i forbindelse med erhverslivredderdommeruddannelsen, understreger DSF-formanden.

Samarbejde er vejen frem
Hos TrygFonden, der har taget initiativ til undersøgelsen sammen med Dansk Svømmeunion, er der også optimisme at spore i forhold til det generelle fald i antallet af drukneulykker.

Hvis den positive tendens skal fortsætte, er der dog brug for yderligere samarbejde på området. Sådan lyder det fra René Højer, Programchef for sikkerhed i TrygFonden.

- Det er vigtigt, at vi står sammen om at reducere antallet af drukneulykker i Danmark. Det kan vi gøre på mange måder. Vi har eksempelvis søsat et projekt med vores livreddertårne, der forsøger at demokratisere livredning og skabe en decideret livredderkultur. Det forventer vi os meget af, siger programchefen og tilføjer:

- Sådan en proces er langvarig, og det er ikke noget, vi kan klare alene. Derfor er det vigtigt, at vi i samarbejde med hinanden understøtter det nødvendige fokus på livredning. Sikkerheden bliver heldigvis taget alvorligt de fleste steder, og det er et rigtig godt udgangspunkt, påpeger René Højer.

Det går den rigtige vej
Druknerapporten afsluttes med en oversigt over udviklingen af drukneulykker fra 1970-2017, hvor svømmebadsulykker er en del af den samlede pulje.


Udviklingen er positiv læsning, da det årlige antal dødsfald er faldet markant i perioden. Det illustreres blandt andet af et maksimum i 1981 på 307 dødsfald til 76 døde i 2017.

Faldet er klart størst blandt børn, unge og voksne under 45 år, mens antallet af ulykker blandt de 45-64-årige og i den ældste gruppe over 65 år er forblevet nogenlunde uændret. Læs hele rapporten lige her.

Casper Holm Skrevet af Casper Holm