Stigende energipriser kræver omtanke



Stigende energipriser har fået en lang række svømmehaller til at sænke vandtemperaturer og slukke saunaer. Danske Svømmebade opfordrer i den forbindelse sine medlemmer til at gøre et grundigt stykke forarbejde.


Svømmebadsbranchen er hårdt ramt af energiprisernes himmelflugt.


I et forsøg på at lede efter besparelser har visse anlæg derfor besluttet at slukke sin sauna, mens andre har sænket bassintemperaturer og nedprioriteret visse serviceydelser.

Danske Svømmebade opfordrer i den forbindelse til omtanke og anbefaler, at man regner på eventuelle initiativer, inden de sættes i gang.

- Der kan potentielt være penge at spare ved at slukke for saunaer og sænke temperaturer, men det afhænger utrolig meget af det enkelte anlæg. Hver svømmehal er unik og derfor kan man ikke sige noget generelt. Man bliver nødt til at tage udgangspunkt i den lokale situation, forklarer Mette Bendstrup, formand for Danske Svømmebade.

Hvis man som kommune eller anlægsleder overvejer at skrue ned for bassintemperaturerne, er det derfor en god idé at lave en udregning på, hvad det vil give af konkrete besparelser. En sådan udregning er ikke nødvendigvis ligetil og afhænger af, hvordan det enkelte anlæg drives.

Derfor anbefaler Mette Bendstrup og Danske Svømmebade, at man kontakter en relevant rådgiver, hvis man ikke selv kan lave udregningen.

- Der er ingen grund til at sænke vandtemperaturen, hvis det viser sig, at det ikke giver mening i lige netop dit svømmebad. Derfor ville jeg helt klart søge ekspertise hos nogle af landets rådgivere, inden jeg giver mig i kast med opgaven.

En politisk beslutning
Hvis de lokale spare tiltag ikke viser sig at være nok, bliver der behov for en økonomisk håndsrækning til landets svømmebade.

Stigende inflation, høje energipriser og en stram budgetaftale hæmmer dog kommunerne i en sådan grad, at der visse steder tales om midlertidige nedlukninger.

Sådan en situation skal vi for alt i verden undgå, påpeger Mette Bendstrup. 

- Skrækscenariet er selvfølgelig, at vi bliver nødt til at lukke nogle svømmehaller, fordi der ikke er penge til at drifte dem. For de kommunale svømmehaller er det i sidste ende en politisk beslutning, som jeg håber, at man lokalt tager meget seriøst, siger formanden og tilføjer:

- Svømmehaller er utrolig vigtige for danskernes folkesundhed. Det så vi sidst under coronakrisen, hvor folk oplevede forringet livskvalitet, fordi de ikke kunne komme i vandet og holde sig sunde og raske. Derfor er Danske Svømmebades appel da også, at man strækker sig så langt som overhovedet muligt for at holde svømmehallerne åbne.

Energibesparende tiltag
Næste skridt for Danske Svømmebade bliver at indlede dialog med Miljøstyrelsen, så vi i fællesskab kan danne overblik over potentielle områder, hvor der kan spares penge uden at gå på kompromis med sikkerhed og vandkvalitet.

Derudover etablerer foreningen en underside på www.svommebad.dk, hvor man kan læse casehistorier og holde sig opdateret omkring energikrisen.

Indtil da kan man læse mere om en række energibesparende tiltag, som blev bragt i den seneste udgave af medlemsmagasinet, Svømmebadet.

Casper Holm Skrevet af Casper Holm