SvømDanmark oplever flot medlemsfremgang



Medlemstallet i SvømDanmark voksede med 10 % i 2022. Dermed nærmer specialforbundet sig niveauet fra før coronakrisen. 


Af Casper Holm, Danske Svømmebade


Noget tyder på, at coronakrisens medlemsefterslæb er et afsluttet kapitel for svømmesporten.

Nye medlemstal fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI viser i hvert fald en flot medlemsfremgang på 10% for SvømDanmark, der udover svømning også repræsenterer andre sportsaktiviteter på vand som vandpolo, udspring og kunstsvømning.

De 10% svarer til en fremgang på 16.887 medlemmer i forhold til 2021. Med 186.185 medlemmer i 2022 nærmer SvømDanmark sig altså niveauet før coronakrisen, hvor medlemstallet lød på 193.170.

Fremgangen vækker glæde hos bestyrelsesformand Pia Johansen, som sender æren videre til det frivillige foreningsliv.

- Vi er rigtig glade for den meget store tilgang af medlemmer. Æren for den flotte fremgang skal i høj grad tilskrives vores foreninger. Da indendørsidrætten åbnede, var både frivillige og ansatte forberedte og stod med åbne arme klar til at tage imod de mange tusind børn og unge, der som følge af nedlukninger ikke havde lært den livsvigtige færdighed – at svømme.

- Medlemsvæksten understreger samtidig vigtigheden af, at vi i Danmark har åbne, velfungerende og tilgængelige idrætsfaciliteter til alle, siger Pia Johansen.

Nye initiativer
Baggrunden for den flotte stigning skal ifølge SvømDanmark også ses i lyset af, at forbundet har sat gang i en masse nye aktiviteter, der på forskellige vis har hjulpet medlemsklubberne med at fastholde eksisterende medlemmer og tiltrække nye.

Kigger man nærmere på de nye medlemstal, viser det sig nemlig, at stort set alle aldersgrupper er i fremgang.

Væksten er særlig stor for børn og unge i alderen 0-12 år, som sammenlagt tegner sig for en fremgang på 11.870 medlemmer. Det svarer til 70,3% af den totale stigning, og indikerer ifølge SvømDanmark, at de søsatte initiativer har været en succes.

Generel fremgang for foreningsidrætten
Den flotte medlemsfremgang hos SvømDanmark ses også hos andre danske specialforbund.

I 2022 havde foreningsidrætterne under DIF, DGI og Firmaidrætten således flere end 2.3 millioner medlemmer. Det er en stigning på godt og vel 110.000 medlemmer fra 2021.

Den flotte stigning vækker begejstring hos både DIF og DGI, som roser det frivillige foreningsliv.

- Det er en fantastisk udvikling og vidner om, at danskerne har savnet de gode idrætsfællesskaber. Vi skylder en stor tak til de mange frivillige i foreningerne, som har holdt fanen højt i nogle svære år med mange nedlukninger. De gør et uvurderligt stykke arbejde, siger DIF-formand Hans Natorp i en pressemeddelelse.

DGI-formand Charlotte Bach Thomassen tilføjer:


- Idrætsforeningernes flotte medlemstal i 2022 understreger, hvor meget aktive fællesskaber betyder for børn, unge og voksnes liv. Med coronaårene som bagtæppe er det rekordstore medlemstal særlig glædeligt, fordi aktive fællesskaber bidrager positivt til vores fysiske, sociale og mentale sundhed.

Selvorganiseret idræt hitter fortsat
Selvom meget tyder på, at idrætslivet har genfundet sig selv, har coronakrisen fortsat konsekvenser for danskernes idrætsdeltagelse.

Det viser en ny undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut (Idan), som fremhæver, at der fortsat er færre, der dyrker sport og motion i enten privat eller foreningsregi sammenlignet med før corona.

Hvorfor det er tilfældet, har Idan svært ved at svare entydigt på. Resultaterne indikerer dog, at danskerne i stigende grad dyrker idræt på egen hånd.

- Når tilslutningen til den selvorganiserede idræt ikke har ændret sig siden sidst, men fortsat ligger over niveauet fra før coronakrisen, kunne det tyde på, at nogle af de danskere, som eksperimenterede med nye organiseringsformer under coronakrisen, rent faktisk har formået at holde fast i de nye vaner, og det bliver spændende at se, om det er noget, der holder ved fremover.

Idan-undersøgelsen er den syvende af sin slags, siden coronakrisen brød ud i starten af 2020.

Senere på året udkommer det 8. og sidste notat i denne omgang. Her håber Frederik Petersen, at man kan blive endnu klogere på, hvorfor specifikke målgrupper er stoppet med at dyrke idræt.

- I det næste og sidste coronanotat kommer vi til at dykke mere ned i en række forskydninger. Vi vil gerne se nærmere på, hvad det er, der karakteriserer de forskellige grupper af danskere. Hvad kendetegner eksempelvis dem, der er stoppet eller startet med at dyrke idræt i coronaperioden, og hvad kan vi lære af det i forhold til arbejdet med generelt at få flere danskere ind i aktive fællesskaber, siger Idan-analytikeren.

Casper Holm Skrevet af Casper Holm