Svømmebadene er lukkede – men ikke for alle



Danmarks Idrætsforbund har præciseret begrebet “professionelle idrætsudøvere”, så det ikke giver anledning til lokale fortolkninger. Foto: Pixabay

Af Casper Holm, Danske Svømmebade 

Den almindelige dansker kan i øjeblikket ikke tage i svømmehallen, men det kan de professionelle idrætsudøver. Læs med her og få svaret på, hvordan man definerer en professionel idrætsudøver.
 
Coronakrisen har medført løbende justeringer og stramninger af retningslinjerne på idræts- og fritidsområdet. 
 
Disse retningslinjer har været genstand for debat og lokale fortolkninger, når regeringen f.eks. har undtaget den professionelle idræt fra det gældende forsamlingsforbud på fem personer. 
 
Det betyder i praksis, at landets mange Superliga-klubber fortsat kan spille kampe og dyste mod hinanden på grønsværen på trods af det faktum, at de er mere end fem personer på banen ad gangen. 
 
Det samme gør sig gældende for andre professionelle idrætsudøvere, men hvordan definerer man i grunden en professionel idrætsudøver? 
 
Kigger man på SKATs definition, hedder det sig blandt andet, at en professionel sportsudøver skal ”… have en vis indtægt for at blive betragtet som professionel”, og at man derfor ikke kan regnes for at være professionel, hvis man på ”… fritidsbasis har mindre biindtægter fra sportsudøvelse”. 
 
I oktober 2020 udvidede Danmarks Idrætsforbund dog begrebet, så det fremadrettet gør sig gældende for alle forbunds højeste nationale niveau. 
 
Den professionelle idræt kan med andre betegnes som: 

  • Alle DIF-forbunds øverste nationale ligaer for senior damer og herrer 
  • Alle atleter/hold, der konkurrerer på højt internationalt niveau 
  • Alle DIF-forbunds seniorlandshold, damer og herrer 
  • Alle Team Danmark indplacerede atleter 
  • Atleter, som figurer på en OL/PL bruttoliste 

De faciliteter, som benyttes, er også undtaget fra forsamlingsforbuddet 

Den udvidede definition betyder, at landets kommuner har måtte holde bestemte anlæg åbne for de professionelle idrætsudøvere.  
 
I Frederiksberg Kommune er Flintholm Svømmehal gjort tilgængelig, og det har virksomhedsleder, Lene Jepsen, ikke nogen problemer med. 
 

Vi betaler i forvejen løn til, at folk skal være på arbejde. Vi får ikke refusion nogle steder, så det er rigtig fint, at vi kan holde os i gang på den måde, forklarer hun.  
 
Definitionen har ifølge virksomhedslederen ikke voldt de helt store problemer, og personalet har taget det i stiv arm.  
 
- Vores ansatte har budt meget positivt ind. Vi har også folk, der i øjeblikket hjælper til med at pode for corona. Så alt i alt er forløber det rigtig fint, selvom vi selvfølgelig håber, at vi snart må åbne endnu mere op, siger Lene Jepsen.  
 
Det er endnu uvist, hvornår regeringen forventer at genåbne det indendørs idræts- og fritidsliv.   

Casper Holm Skrevet af Casper Holm