Verdens største svømmebassin: 120.000 m2 i egyptisk ørken



237.000 m3 salt grundvand pumpes ind - og driftomkostningerne er små.

Det tekniske udstyr må fylde enormt: I den egyptiske ørken er det chilenske firma Crystal Lagoons Corporation i færd med at levere verdens efter sigende største svømmebassin på 120.000 m2 og fyldt med 237.000 m3 saltvand.

Den kunstige lagune opføres i turistbyen Sharm el-Sheikh og svømmebassin og omgivende bygninger skal være klar til jul. Der bliver 450 hotelværelser og 1.200 huse.

Det chilenske firma har stor ekspertise i at opføre kunstige laguner verden over, og den anvendes en teknologi, som første gang blev taget i anvendelse i forbindelse med et »lille« bassin på 80.000 m2, der blev opført ved kysten i Chile.

Færre kemikalier og mindre energiforbrug

Firmaets patent bruges til at rense havvand eller saltholdigt grundvand:

- Teknologien består af en innovativ proces af kontrollerede udladninger af kemikalier, der gør, at vi kan nøjes med en kemikaliemængde, der er 100 gange mindre end med traditionelle svømmebassin-teknologier, forklarer Crystal Lagoons kommercielle direktør, Felipe Pascual, til det amerikanske magasin Engineering News Record.

Det danske nyhedssite ing.dk fortæller, at der tilsættes forskellige typer oxidanter og algedræbende midler, som kobber, til vandet. Desuden tilsættes flokkulerende midler, som får urenheder i vandet til at klumpe sammen og falde til bunds.

Bundfaldet suges op af en slags støvsuger, der både renser bunden og filtrerer urenheder ud af vandet. Rengøringen er planlagt, så alle dele af bassinet bliver rengjort med maksimalt 7 dages mellemrum. Desuden bruger firmaet lydpulser til at rense vandet, og skidt i overfladen skimmes af.

Mindre brug af energi og kemikalier er resultatet, og det angives, at vedligeholdelsesomkostningerne derfor kun er på 3 % af et tilsvarende traditionelt system.

I det aktuelle byggeri - som developeren Citystars står bag - benyttes salt grundvand til at fylde bassinet, og bliver lagunen en succes, har Citystars planer om at opføre endnu 10 laguner af samme størrelse …

Læs den amerikanske artikel hér

Skrevet af Administrator