Vi skal have et nationalt krav til livreddernes uddannelse. Danske Svømmebade anbefaler Erhvervslivredderprøven



Liselotte Jakobsen repræsenterer Danske Svømmebade i en ny arbejdsgruppe nedsat af Rigspolitiet 

Af Anita Leth Jensen, Danske Svømmebade

 

Sikkerhed i de danske svømmebade er, og har altid været, et vigtigt emne i Danske Svømmebades arbejde, og emnet har naturligvis også stor betydning og fokus for vores mange medlemmer.

I 2021 har vi ekstra fokus på sikkerhed i svømmebadet og det faktum, at der i Danmark hverken er nationale krav til en livredders uddannelse eller en ansvarlig minister for badesikkerhed. Det er politiet, der - efter forhandling med kommunalbestyrelsen - beslutter, hvilket redningsmateriel der skal være til stede samt hvilke tilsyn, der skal gennemføres for at sikre de badendes liv og helbred.

Livreddere skal naturligvis være klædt ordentlig på til jobbet, og det er på den baggrund, at Danske Svømmebade mener, at der er brug for et lovkrav, der siger, at livreddere i offentlige svømmebade skal være uddannede erhvervslivreddere.
 
I årets første nummer af Magasinet Svømmebadet havde vi derfor fokus på livreddernes uddannelsesniveau.

Læs artikelserien her

Derfor anbefaler Danske Svømmebade Erhvervslivredderprøven
Vi er meget tilfredse med, at Justitsministeren nu har bedt Rigspolitiet om at revidere modelregelsættet fra 2008, der definerer kravene til badesikkerhed i Danmark. I den forbindelse er Danske Svømmebade blevet inviteret til at deltage i en arbejdsgruppe, der skal være med i arbejdet om et nyt modelregelsæt.

Danske Svømmebade er repræsenteret ved Liselotte Jakobsen, som udover at være bestyrelsesmedlem og kasserer, også er Danske Svømmebades repræsentant i styregruppen for erhvervslivredderprøven.

Når arbejdet med det reviderede modelregelsæt pågår, kommer Danske Svømmebade med en klar agenda. Vi vil have, at alle livreddere ansat i offentlige svømmebade har Erhvervslivredderprøven. Det skal ikke være et valg, det skal være et krav.

Vi peger på netop Erhvervslivredderprøven fordi:

  • E-prøven er målrettet de ansatte i offentlige svømmebade, og den opfylder alle de kriterier og færdigheder, vi mener, en livredder skal have.
     
  • Danske Svømmebade har i samarbejde med FOA, Rådet for Større Badesikkerhed, HI og Dansk Svømmeunion udviklet Erhvervslivredderprøven, som i de sidste 20 år har samarbejdet om prøvens indhold og niveau. I dag bakker organisationerne fortsat op om prøven.

Erhvervslivredderprøven er vores prøve
Der findes andre prøver og uddannelser, som også er målrettede livreddere, men når Danske Svømmebade arbejder for E-prøven, er det fordi, det er den prøve, vi har været med til at udvikle, og som vi fuldt ud kan stå på mål for.

Sådan har det været i de sidste 20 år, og der er derfor ikke noget nyt i, at vi forsøger at få gjort netop Erhvervslivredderprøven lovpligtig for livreddere i svømmebade med offentlig adgang.   
 
Hvad med Svømmebadsassistentuddannelsen?
Danske Svømmebade står, i samarbejde med HI og FOA, også bag uddannelsen til Svømmebadsassistent. Uddannelsen er en 2-årig erhvervsuddannelse, der foruden E-prøven, også uddanner eleven til andre arbejdsopgaver i en offentlig svømmehal, hvorimod erhvervslivredderprøven udelukkende er en livredderprøve.

Det er ingen hemmelighed, at det igennem årene har været svært at få elever til uddannelsen, og corona har midlertidig sat en stopper for også den. På nuværende tidspunkt er der derfor heller ikke planlagt opstart af et nyt hold svømmebadsassister.

Allerede i september er der planlagt et møde mellem skolen, Danske Svømmebade samt HI, hvor vi sammen skal diskutere uddannelsen og dens fremtid.

Skrevet af Maj-Britt Marschall