Voxpop: Hvilke forventninger har danskerne til livreddernes uddannelses- og kompetenceniveau?



Af Anita Leth Jensen og Casper Holm, Danske Svømmebade 

 

Hans Christian Højslet 

62 år,Tidligere administrerende direktør og formand i Frederikshavn Havkajakklub 

Jeg går ud fra, at alle livreddere som minimum har en uddannelse, der kvalificerer dem til at kalde sig for livredder. De skal naturligvis kunne yde livredende førstehjælp, men også kunne evakuere folk på betryggende vis og vide, hvordan man alarmerer. Jeg er formand i Frederikshavn Havkajakklub og i den forbindelse træner vi ofte indendørs i svømmehallen. Her er der altid en bassinvagt, som skal have en gyldig bassinprøve for at kalde sig bassinvagt. Prøven skal fornyes hvert eller hvert andet år, og det regner jeg da med også gør sig gældende for livreddere i svømmehallerne.

 

Britt Krenk

42 år, Prækvalifikation og Administration

Jeg har faktisk ikke tænkt over livredderes uddannelse- og kompetenceniveau før, men det er nok fordi, jeg som udgangspunkt regner med, at de har en uddannelse og løbende bliver testet i deres kunnen. Jeg forventer helt klart, at de har et udvidet førstehjælpskursus, at de kan bevare overblikket og kan forudse og bremse farlige situationer, der kan føre til ulykker.

Jeg er normalt ganske tryg ved at gå i svømmehallen, har jeg mine små børn med, er det først og fremmest mit ansvar at passe på dem og sørge for, at de overholder de spilleregler, der er i en svømmehal. Men selvom det er mit ansvar, så er jeg alligevel glad for, at der er livreddere til stede, som kender hele svømmehallen og som kan hjælpe, hvis der sker noget.

 

Mette Christensen

34 år, Svinekonsulent

Jeg forventer meget af en livredder i svømmehallen, og jeg regner med, at de selvfølgelig har en uddannelse, der modsvarer det ansvar, de står med i dagligdagen. Hvis du spørger mig, skal en livredder kunne bjærge alle typer mennesker, både store og små og folk i panik. De skal selvfølgelig kunne yde førstehjælp og berolige paniske mennesker. Men jeg forventer faktisk også, at de konstant er opmærksomme og kan forudse om en situation vil ende galt. Det kræver regelmæssig træning af ens færdigheder, og der bør være en årlig test, der sikrer, at de altid er i stand til at varetage jobbet.

Jeg synes, at man som minimum skal være 21 år for at kunne uddanne sig til livredder, da det er et stort ansvar at stå med.

 

Søren Bøgvad

 42 år, IT-Konsulent

Da jeg var yngre, var jeg selv livredder i fritiden og har i den forbindelse taget bassinprøven. Som jeg husker det, var det et krav, at vi skulle have den prøve, og den skulle fornyes en gang om året. Jeg regner da med, at alle livreddere i dag også har en form for uddannelse, og at de løbende bliver efteruddannet og testet både fysisk og mentalt. Ikke kun for gæsternes skyld, men i høj grad også for deres egen skyld, så de ved, at de er i stand til at klare uforudsete situationer. Der kan ske meget i et svømmebad, det kan både være folk, der falder og slår hovedet eller en ældre person, der får et hjertestop i vandet.

Jeg kan slet ikke forstå, at det er muligt eller overhovedet lovligt at have livreddere ansat, der ikke har den nødvendige uddannelse eller træning. 

 

Agnes Holm 

22 år, social- og sundhedsmedarbejder

Som gæst i svømmehallen er jeg faktisk uvidende om, hvad livreddere har af uddannelse og kompetencer. Jeg ved godt, at de skal have noget uddannelse, men jeg aner ikke hvilken. Jeg ved, at der mange unge mennesker, der arbejder som livredder, det ved jeg ikke, hvor tryg jeg er ved. Jeg tror ikke, at de har den samme uddannelse, som de ældre. Det er jo faktisk et svigt overfor både gæster og personale, hvis der sker noget, for man kan ikke yde dem den hjælp, som der er brug for. Det er meget ubehageligt at stå i, hvis der sker noget, og man ikke er ordentlig klædt på til opgaven. Jeg arbejder selv i hjemmeplejen i øjeblikket, og jeg varetager de samme opgaver som de faglærte. Jeg forestiller mig, at det er lidt det samme for livreddere, og det er jo egentlig ikke i orden, for ulykker kan jo ske, uanset hvem der er på arbejde.

 

Mie Storgaard

66 år, pensionist

Jeg forventer, at en livredder kan redde mig, hvis jeg er i nød og har brug for hjælp, uanset om det er at redde mit liv eller hjælpe mig, hvis jeg af den ene eller anden grund skulle være panisk. En livredder skal vide, hvad de har med at gøre, og jeg forventer, at de har en uddannelse, som de løbende holder ved lige ved hjælp af træning. Det er jo heldigvis sjældent, at er de er ude for nogle alvorlige situationer, så deres færdigheder skal vedligeholdes for ikke at gå i glemmebogen.

Jeg synes, det er uansvarligt, hvis der er livreddere, der ikke er ordentligt uddannet, for hvis de kommer i en situation, hvor de rent faktisk skal redde nogle, så er det jo ikke noget man bare lige gør. Det kræver viden og træning, hvis man f.eks. skal redde en tung bevidstløs person.

 

Skrevet af Maj-Britt Marschall