DSF indgår projektsamarbejde om fremtidens svømmevaner



Dansk Svømmebadsteknisk Forening har over en periode på to år afsat midler til at undersøge fremtidens svømmevaner. Det gør man i samarbejde med Lokale- og Anlægsfonden og Dansk Svømmeunion.  

Af Casper Holm

Interessen for svømning er stor. Derfor er et partnerskab med fem stærke aktører gået sammen om en ny VidenHUB, som skal samle viden om de danske svømmefaciliteter og -vaner for at løfte det fremtidige udviklingsarbejde.

Det er nemlig ikke nogen hemmelighed, at svømmeanlæg er en dyr og teknisk kompliceret facilitet, og ønskerne er mange hos de tusindevis af badegæster.

Derfor er Dansk Svømmebadsteknisk Forening gået sammen med Lokale og Anlægsfonden og Dansk Svømmeunion om et 2-årigt partnerskab, som skal sikre omfattende viden om, hvad der skal til i arbejdet med at understøtte trends og behov for fremtidens svømmevaner og svømmeanlæg. 

Det sker i samarbejde med Idrættens Analyseinstitut og Senter for idrettsanlegg og teknologi på Institutt for bygg- og miljøteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim. 

Fem stærke aktører bidrager med viden
De fem parter skal hver især bidrage med viden og erfaringer inden for deres fagområde. 


Hvordan kan vi udnytte svømmefaciliteterne bedre og skabe mere aktivitet i dem? Hvad skal der til for at fremtidssikre det moderne svømmeanlæg? Hvordan bygger vi klimavenlige anlæg? 

Det er nogle af de spørgsmål, som bliver undersøgt ud fra en række undersøgelser med fokus på:

  • Danskernes vandaktivitets- og svømmevaner
  • Danskernes brug af svømmefaciliteter
  • Faciliteter til svømning og vandsport
  • Energiforbrug og klima i de danske svømmeanlæg

Undersøgelserne bliver fulgt op af et idékatalog med inspiration og viden, workshops om aktivitets- og facilitetsudvikling og en plan for udvikling af et svømmeanlæg i en dansk kommune. 

Den nye viden skal løfte kommende bygherrer, kommuner, rådgivere m.fl. i deres arbejde med nybyggeri, renovering, udvidelse og den daglige drift af landets mange svømmeanlæg.

Store perspektiver
For DSF ser man store perspektiver i undersøgelsen.

- Vi er i DSF rigtig glade for at være en del af projektet omkring fremtidens svømmevaner. Det er et stort og vigtigt projekt, der kan være med til at kvalificere arbejdsgangen og opfattelsen af vores gæsters behov. Så ja, vi glæder os utrolig meget til at komme i gang, siger DSF-formand, Lars Norring, der vil være involveret i projektet fra start til slut. 
 
Sideløbende med de forskellige delprojekter bliver der afholdt styregruppemøder, hvor Lars Norring og DSF-næstformand, Anette Larsen, sidder sammen med de øvrige samarbejdspartnere.

- Vi har forpligtet os både økonomisk og tidsmæssigt over en periode på to år. Det er et stort og omfattende projekt, der kommer til at tage lang tid. Men for at sikre, at vi får mest valuta for pengene, sidder vi selvfølgelig med i styregruppen. Det betyder, at vi får mulighed for at følge undersøgelsen og komme med tilføjelser, hvis det skulle blive aktuelt, forklarer Lars Norring.

De første resultater af samarbejdet forventes at være klar i maj 2020. 

Skrevet af Administrator
Relaterede nyheder
Aabenraa påbegynder arbejdet med fremtidens svømmehal

Kultur og fritidsudvalget i Aabenraa anbefaler, at der frigives penge fra budgettet, så kommunen kan begynde planlægningen af byens nye svømmehal tidligere end planlagt.

Læs mere
Stort videnssamarbejde går ind i sin afgørende fase

Danske Svømmebade er gået sammen med LOA og Dansk Svømmeunion om en videnHUB, der skal sikre ny viden om fremtidens svømmevaner og -anlæg. Arbejdet er så småt gået ind i sin afgørende fase, og samarbejdspartnerne forventer at lancere en række interessante resultater i foråret 2021.

Læs mere