Tidslinje: Sådan er nedlukningen forløbet



DSF har samlet alle de væsentlige nedslag i den efterhånden langvarige nedlukning af landets svømmebade. Få det fulde overblik lige her.


Af Casper Holm, Dansk Svømmebadsteknisk Forening


Hvornår må vi genåbne vores svømmebade? Hvad med friluftsbadene? Og er det overhovedet ansvarligt at hoppe i bassinerne ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv?


Det er nogle af de mange spørgsmål, DSF har forsøgt at svare på i løbet af de seneste par måneder.

Til det formål har vi været i daglig kontakt med relevante myndigheder som Sundheds- og Miljøstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed samt Kultur- og Erhvervsministeriet.

Men tingene ændrer sig hurtigt. Derfor har vi sammensat en tidslinje, der skaber overblik og giver et indtryk af, hvordan DSF har forholdt sig til de forskellige problemstillinger.

  • Mandag den 9. marts oplyser Miljøstyrelsen, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen til DSF, at der ikke er større risiko for at blive smittet i vand end på land. Det hænger sammen med, at bassinernes klorindhold neutraliserer vira som covid-19. Læs mere.

  • Onsdag den 11. marts afholder Statsminister Mette Frederiksen ekstraordinært pressemøde, hvor hun bl.a. meddeler, at alt indendørs idræt lukkes ned.

  • Tirsdag den 17. marts forlænges myndighedernes påbud, så alle indendørs idræts- og fritidsfaciliteter lukkes frem til den 30. marts.

  • Mandag den 23. marts forlænger regeringen de overordnede påbud til 13. april, mens Teknologisk Institut udsender en række anbefalinger til, hvordan man kan håndtere sit svømmeanlæg under nedlukningen. Dem bakker DSF 100 % op omkring. Læs mere her.

  • Mandag den 6. april forlænger regeringen forsamlingsforbuddet og påbuddet om at holde alle kultur- og idrætsfaciliteter lukket indtil den 10. maj

  • Mandag den 20. april giver Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI grønt lys til udendørsidrætten med udgangspunkt i anbefalinger og retningslinjer fra sundhedsmyndighederne. Det gælder sportsgrene som tennis og andre aktiviteter, der ikke indebærer fysisk kontakt.

  • Torsdag den 23. april anbefaler Trafik, Bygge og Boligstyrelsen, at svømmehaller op til en kommende genåbning desinficerer og gennemskyller vandanlæg for at undgå legionellainfektion. Læs mere her.

  • Torsdag den 30. april deltager DSF i et indledende møde i Kulturministeriet, der senere udmønter sig i en række sektorpartnerskabsmøder på idrætsområdet. Her er DSF indkaldt for at tale svømmebadenes sag i forhold til en kommende genåbning. Læs mere her.

  • Mandag den 4. maj giver DSF sine anbefalinger til en forsvarlig genåbning af landets svømmebade. Det gøres på det første af en række sektorpartnerskabsmøder, som senere udmønter sig i en faseinddeling af idrætsområdet. 

  • Torsdag den 7. maj forlænger regeringen forsamlingsforbuddet med yderligere en måned. Derudover bliver der åbnet for udendørs holdsportsaktiviteter som f.eks. fodbold. I samme forbindelse fremlægger regeringen en genåbningsplan, hvor svømning placeres i fase 4, hvilket betyder, at svømmebade først kan genåbnes medio august. Den udmelding chokerer DSF, som efterspørger et sundhedsfagligt grundlag for beslutningen. Læs mere her. 

  • Mandag den 11. maj udtrykker DSF sin ærgrelse og forundring over, at svømning er placeret allersidst i genåbningsplanen. Det bliver gjort på møder i kulturministeriet, hvor Lars Norring slår fast, at svømmehallernes høje og skrappe krav til rengøring gør, at de ansatte kan håndtere en fuld forsvarlig genåbning meget tidligere end planlagt.

  • Fredag den 15. maj udsender DSF en skrivelse til sine medlemmer, hvor seneste nyt i forhold til genåbningen af friluftsbade, badesøer og havnebade beskrives. Efter en længerevarende korrespondance bekræfter Rigspolitiet nemlig til DSF, at der intet juridisk er i vejen for, at friluftsbade og udendørs swimming pools genåbnes som del af fase 2. Derfor begynder DSF at jagte en endelig udmelding fra Kulturministeriet og Sundhedsmyndighederne. Læs mere her.

  • Tirsdag den 19. maj indsender DSF og IFFD et samlet skriv til Kultur- og Erhvervsministeren, hvori begge brancheforeninger anbefaler, at landets svømmehaller genåbnes tidligere end planlagt. Det sker med udgangspunkt i sundhedsmæssige og økonomiske perspektiver. Læs mere her.

  • Onsdag den 20. maj deltager DSF i en endnu et sektorpartnerskabsmøde i Kulturministeriet. Her forholder Lars Norring sig til forlydender om, at politikkerne vil fremrykke foreningssvømning som en del af fase 3. Det glæder formanden, som påpeger, at DSF meget gerne byder foreningerne velkommen tilbage, men at vi ud fra folkesundhedsmæssige hensyn skal stile efter en større genåbning. Læs mere her.

  • Onsdag den 27. maj meddeler DSF, at landets friluftsbade, havnesøer mv. kan genåbne per dags dato. Det sker efter godkendelse fra Rigspolitiet og Sundhedsmyndighederne. Læs mere her.

  • Torsdag den 28. maj diskuterer DSF opdaterede retningslinjer for fase 3 af genåbningsplanen i Kulturministeriet. Her anbefaler brancheforeningen en fremrykning af svømmebadsgenåbningen.

  • Fredag den 29. maj slår DSF endnu et slag for den store betydning, som svømningen har for den generelle folkesundhed i Danmark. Læs mere her. 

  • Lørdag den 6. juni meddeler Folketinget, at man har fremrykket svømmebade og fitness til fase 3. De må dermed åbne fra mandag den 8. juni under hensyntagen til retningslinjer på området. Læs mere her. 
Casper Holm Skrevet af Casper Holm